Акција Mинистарства одбране Руске федерације почела у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Министарство одбране Руске Федерације покренуло је акцију названу „Пут сећања”, током које ће сарадници војног аташеа при Амбасади Русије у Србији и војна лица Војске Србије посетити 14 војних гробаља у нашој земљи на којима почивају руски војници, припадници Црвене армије, страдали у борбама током Другог светског рата.
1
Фото: Dnevnik.rs

Они ће прикупити честице земљишта са свих гробаља и пренети их у Москву, у оквиру предстојећег обележавања 75. годишњице од Велике победе. Акција се у Србији одржава уз подршку Амбасаде Русије, као и Владе и Војске Србије.

Част да буде први град у Србији на овом јединственом „Путу сећања” припала је управо Зрењанину, који су тим поводом посетили пуковник Владимир Биков, помоћник изасланика одбране у амбасади Руске Федерације, и његов сарадник, генерал-потпуковник Војске Србије Миломир Миладиновић. Њих је прво примила начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, да би потом, уз учешће почасног вода гарнизона Војске Србије у Зрењанину, била уприличена и церемонија код спомен-костурнице борцима Црвене армије у парку на Багљашу, где почива 220 руских војника, страдалих у борбама за ослобођење Зрењанина и околине у Другом светском рату, током првих дана октобра 1944. године.

Земљу са хумке Црвеноармејаца ископао је припадник Војске Србије и ставио у посебну чауру, а почасном воду потом се обратио пуковник Владимир Биков и указао на циљ и значај једне овакве акције. Биков и Миладиновић одали су почаст руским војницима и положили цвеће на споменик.

Након Зрењанина, делегација је посетила и Нови Бечеј, где су у борбама у том граду погинула  22 припадника Црвене армије. Како је објаснио пуковник Биков, око 15.000 чаура са земљом из целог света, као и капсуле с водом из места погибије морнара на совјетским ратним бродовима, биће уз војне почасти пребачено у Подмосковље, смештено у чауре артиљеријских граната и изложено у простору код главне цркве Оружаних снага Руске Федерације – огранку војног Централног музеја. Акција „Пут сећања” одржаће се још у Адашевцима код Шида, Сремској Митровици, Госпођинцима, Новом Саду, Пожаревцу, Вршцу, Јагодини, Суботици, Зајечару, Трбушанима, Сомбору, а завршиће се посебном манифестацијом и узимањем земље у Парку ослободилаца у Београду.

У Србији постоји девет великих меморијалних комплекса посвећених совјетским војницима - у Београду, Суботици, Сомбору, Зрењанину, Вршцу, Пожаревцу, Горњем Милановцу, Јагодини и Зајечару. Највећа гробница у Србији је Меморијални комплекс ослободиоцима Београда, који се налази насупрот Новог гробља, у близини руских гробница из времена Првог светског рата и емиграције, а где почива и 711 војника Црвене армије.

Ж. Балабан

 

 

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести