Акција набавке Српског филантропског форума за гимназију у Сомбору

СОМБОР: Како се све више младих интересује за најновије ИТ технологије, расте интерес и за образовање у специјализованим одељењима српских гимназија намењених ученицима надареним за овај сегмент науке.
1
Фото: Са састанка у сомборској гимназији

Тако је прошле и ове године, увођењем информатичког одељења у сомборску гимназију ,,Вељко Петровић’’, уписано по 20 ученика на ИТ смер. Како је жеља да већ колико идуће године тај број буде удвостручен, за рад оваквих одељења потребна је и опрема која далеко надилази ону тренутну, па је Фондација Гимназије „Вељко Петровић“, састављена од бивших ученика и поштовалаца ове средњошколске институције, покренула акцију прикупљања средстава управо за отварање новог ИТ кабинета у ком ће бити интерактивна табле, нови рачунари и друга ИТ опрема.

Тим поводом одељење ИТ смера у Гимназији „Вељко Петровић“ се промовисало током Националног дана давања и овогодишње кампање под називом „Школа добрих људи“, коју је покренуло Српско филантропско друштво, из кога истичу да је Фондација препозната као један од три партнера  „Националног дана давања“, у функцији све већег интересовања за ИТ смер у сомброској Гимназији, која жели да припреми сву заинтересовану децу из завршних разреда основних школа за нова одељења која се отварају и иновативне моделе учења. Да је ова акција успешна говоре и незванични подаци да је, захваљујући кампањи која је у току, више од половине средстава већ прикупљено.

Драгана Јованчевић, извршна директорка Српског филантропског форума, истакла је како њихова организација првенствено има на уму добробит друштва у коме живимо.

– Основна идеја нашег форума јесте оживљавање филантропске традиције коју наше друштво има. И сами знате да смо познати по задужбинарима. На сваком кораку имате неку зграду коју је неки виђени грађанин Србије оставио свом народу у завештање – рекла је Јованчевић, која је нагласила да је сомборска Гимназија ,,Вељко Петровић’’ одабрана зато што има младу фондацију, али и зато што је препозната жеља Сомбораца да учине што више када је сфера образовања у питању.

– Град Сомбор подржава ову акцију, а као представник Градске управе апеловао бих на све привреднике, на све људе добре воље, да се укључе у акцију, јер ако се укључимо довољно, ова акција може да има широк ођек, а тиче се наше локалне заједнице и наше деце. Стога, још једном апелујем на све добре људе да се максимално укључе и помогну да овај пројекат успе – поручио је Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора.


Двадесетак дана до краја акције

До краја акције „Школа добрих људи“ преостало је још двадесетак дана, до када би требао и да буде остварен крајњи циљ, прикупљања још 600.000 динара, па организатори нису пропустили ову прилику да позову људе добре воље да се у њу укључе. Они своје донације за нови ИТ кабинет у сомборској гимназији ,,Вељко Петровић’’ могу да уплате и путем СМС-а и то на број 4540, а цена једне поруке износи 100 динара.


Национални дан давања по други пут се обележава у Србији, а након што су прошле године прикупљена средства за Истраживачку станицу Петница, већ ове године одабран је Сомбор и његова гимназија „Вељко Петровић“, иначе установа дуге традиције, која ће ускоро обележити свој 150. рођендан.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести