Акција Војни лекар на селу у Велебиту

ВЕЛЕБИТ: Мештани села Велебит у кањишкој општини, показали су велику заинтересованост да у акцији „Војни лекар на селу“ преконтолишу здравље.
Velebit Vojni pregled
Фото: Dnevnik.rs

Чекаоница амбуланте Дома здравља Кањижа у овом селу са око 270 житеља, била је прилично попуњена, тако да је гужва била већа од уобичајене, док се чекало на бесплатни лекарски преглед, мерење шећера у крви, крвног притиска и снимање срца ЕКГ-ом.

Милан Шакић (77), избеглица из времена „Олује“ из Хрватске, вели да је дошао да преконтролише здравље, али напомиње да је остарио, па то прате и бољке.

„Најгоре је што године никако не могу да се врате, а под старе дане треба се чешће контролисати. Ништа унапред, док се не прегледам, не могу говорити. Здравље ме до сада добро служи, попијем мало таблета, али године притискају. Контрола здравља никад није сувишна, па и савет лекара. Бабе ми више не падају напамет. Природа је то тако створила, да није тога, где нам био крај“, у збиљи и шали вели Милан Шакић.

Начелник Групе за цивилно војну сарадњу Команде Прве бригаде Копнене војске мајор Александар Манyић напомиње да су у акцији „Војни лекар на селу“ прошле јесени били у оближњем Тотовом Селу.

„Акцију „Војни лекар на селу“ реализују на целој територији Републике Србије све јединице Војске Србије у зонама своје одговорности, а ми се ангажујемо на активностима кроз које желимо да упознамо стање на територији, разменимо искуства са здравственим установама и да повратимо поверење у војску. Једноставно настојимо да нашим присуством покажемо да смо и даље ту, са нашим народом“, наглашава Манџић.

Ове године у организацији Прве бригаде Копнене војске, како најављује Манyић, поред ове у Велебиту на подручју Севернобанатског управног округа, планирана је још једна акција у септембру на подручју Срема. Манyић појашњава да су на терен стиги лекарска екипа из Гарнизона Бачка Топола, референт Ветеринарске службе из Команде Прве бригаде са својим тимом, као и референт за морал и односе са јавношћу, те да је искоришћена прилика да се обиђу забавиште и школа, да се поприча са децом, а такође да се размене искуства са житељима Велебита и помогну по свим питањима.

Thumbnail

В. д. директора Дома здравља Кањижа Каролина Ђолаи констатује да заједничка акција „Војни лекар на селу“ са Војском Србије пуно значи, а да поред војног лекара и техничара Дом здравља у Велебиту су у акцији укључена по два лекара и техничара из ове установе.

„Заједно смо радили превентивне прегледе мештанима који су се одазвали. Циљ акције је да приближимо лекаре грађанима, пошто у мањим селима нажалост немамо присуство лекара и медицинског особља сваког дана, па овако повећавамо квалитет здравствене заштите. Поред превентивних прегледа доприносимо да се грађанима приближи рад војних установа“, каже Каролина Ђолаи.

У амбуланту у Велебит лекар долази два пута недељно, али како су се сви могли уверити у овој акцији, потреба је већа. Председник кањишке општине Роберт Фејстамер и председник СО Кањижа Милош Кравић предочавају да се уз подршку локалне самоуправе настоји да здравствена заштита буде што доступнија у свих 13 насеља ове општине. Они истичу да се значај акције „Војни лекар на селу“ уз координацију свих заинтересованих, потврдио у овој малој средини, која нема прилику за пружање оваквог вида услуга.

Акцији се прикључила екипа Црвеног крста Кањижа и Центра за социјални рад општине Кањижа, а према речима секретарке Црвеног крста Монике Ческо социјално најугроженим породицама у селу подељени су пакети са животним намирницама и хигијенским средствима.

Начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач изражава захвалност Војсци Србије, локалној самоуправи и институцијама са подручја кањишке општине које су се на најбољи могући начин укључили у акцију „Војни лекар на селу“.

„У претходном периоду није се много водило рачуна о селима и сеоским лекарима, па овом акцијом се побољшава брига о здрављу становника села. Право је задовољство видети да војска са лекарима и ветеринарима обилази мештане и пољопривредна газдинства, настојећи да заједнички, колико је могуће, реши њихове проблеме, што доприноси и враћању поверења грађана у институције државе“ – каже Лукач.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести