Акција „Засади дрво”: Саднице за Таванкутску шуму

СУБОТИЦА: У оквиру велике акције „Засади дрво“ која се у новембру реализује широм Србије, планирано је да волонтери и запослени у ЈП „Војводинашуме“ заједно засаде око 11.000 садница храста лужњака и црног бора на подручју Суботичке пешчаре, Оџака и Апатина.
suma
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, ilustracija)

У плану је да се на три хектара пошуми Таванкутска шума са 4800 стабала. Шефица Шумске управе у Суботици, Оливера Перкучин каже да у Суботичкој пешчари има око 3.700 хектара под шумом, а остало су ливаде које се налазе под одређеним степеном заштите.

- Суботичке шуме су Предео изузетних одлика, што значи да постоје пешчарске врсте које су заштићене на тим теренима и стога не могу ни бити пошумљене. До сада није било сличних акција пошумљавања, односно у онима  у којима учествују волонтери углавном су то били појединачни случајеви. Ове године ми учествујемо у акцији „Засади дрво“  као јавно предузеће и Шумско газдинство Сомбор на три локације. Волонтери ће доћи и задасити своју садницу, ми ћемо је касније неговати, а свако од волонтера ће добити од нас из Шумске управе по једну садницу бора да може да засади у свом двористу, врту, игралишту или некоме поклони“, рекла је Оливера Перкучин.

Сви заинтересовани волонтери могу да се пријаве путем сајта: ввв.засадидрво.рс.

С.И.

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести