Активисти „Фрушкаћа” и волонтери у  Ердевику садили медоносно дрвеће

ЕРДЕВИК:  На месту старе депоније у фрушкогорском селу Ердевик, у шидској општини, на путу до језера Мохарач, активисти удружења грађана „Фрушкаћ” са волонтерима, током викенда посадили су медоносно дрвеће и биљке и на тај начин трансформисали приближно хектар земљишта.
1
Фото: Пре садње однето је смеће

Све алармантнији подаци показују да пчеле и шуме полако нестају, а будући да је Војводина најмање пошумљен регион у нашој земљи, удружење „Фрушкаћ” је покренуло акцију која ће донети добробит не само пчелама, него и локалној заједници.  Стара депонија чија је трансформација била циљ ове акције, затворена је пре десет година, али земљиште није одржавано а несавесни грађани су поред и даље бацали смеће и тако кварили идилични пут који води на језеро Мохарач. Садњи дрвећа претходило је чишћење и припремање терена које је трајало месец и по дана. У акцију чишћења и припремања били су укључени и мештани села Ердевик и чланови удружења пчелара „Липа”.

На месту некадашње депоније, на дан садње, око 60 волонтера посадило је дрвеће међу којима су еводија, каталпа, липа итд. и медоносне биљке као што су лаванда, рузмарин, жалфија итд. Читава акција трансформисања локације наставиће се на пролеће, када ће се садња наставити у намери да се од овог места направи мала цветна оаза.

Фото: Посађене биљке да буду испаша за пчеле, али и да извлаче отрове и тешке метале из земље

Посађено дрвеће и биљке, биће добар извор испаше за пчеле, али и много више од тога, јер су на локацији посађене и неке специфичне врсте које имају својства да извлаче отрове и тешке метале из земље. У оквиру читаве акције биће постављена и аутономна метеоролошка станица, која ће бити повезана са сајтом њњњ.фрускац.нет, па ће мештани тим путем моћи да прате разне параметре у реалном времену, од влажности ваздуха, земље, листа, до правца ветра. Таква сазнања могу да смање непотребна прскања усева и воћа, што ће допринети не само пчелама, него и општем бољитку животне средине. Уз помоћ стручњака, подаци ће се анализирати а затим и  објављивати на Фрушкаћ сајту, не би ли и овим путем што више утицали на подизање еколошке свести и стварање здравије животне средине.

Акцију Удружења „Фрушкаћ” подржала је Опортунити банка из Новог Сада која је донирала саднице, метеоролошку станицу и средства за уређење терена. Уз помоћ Траг фондације, у оквиру пројекта Активне заједнице обезбеђен је контејнер који је постављен у близини, и који ће помоћи да се ружна прошлост овог места више не понови.

В. Х.

Фото: Фрушкаћ

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести