Порука удружења „Фрушкаћ” излетницима - Комуналци не односе смеће

У знак протеста због сталног остављања смећа у Националном парку Фрушка гора, чланови удружења „Фрушкаћ” одлучили су да на страницама сајта www.fruskac.net промене први пасус, па ће убудуће на порталу бити порука: „Комуналне службе не одлазе у природу, молимо вас да ваше смеће понесете са собом. Чувамо и волимо нашу земљу.”
fruska 1
Фото: Удружење "Фрушкаћ"

На овај корак „Фрушкаћ” се одлучио, пише у саопштењу, због ниске свести грађана када је одлагања смећа у питању. „Верујемо да људи пре из незнања, него из лоше намере, остављају груписано смеће на локацијама уверени да комуналне службе одлазе на Фрушку гору у некој приближној мери као и у урбаним срединама, што у пракси није случај” наводи „Фрушкаћ”.

Битно је, каже „Фрушкаћ” да људи смеће које направе током посета понесу са собом и оставе локацију у стању у каквом би желели следећи пут да је затекну, првенствено због себе, а затим и због свих осталих посетилаца. Смеће остављено на локацијама, животиње у потрази за храном често развуку на све стране, што не оставља леп призор.

Намера је да што већем броју посетилаца Фрушке горе, односно грађана, се подигне свест о овој битној информацији.

„Фрушкаћ”, односно www.fruskac.net је онлајн водич кроз Национални парк Фрушка гора настао ради очувања његових културних, историјских и природних вредности. Основан 2015. године, „Фрушкаћ” је независно, добровољно, невладино и непрофитно удружење покренуто самоиницијативом ентузијаста и заљубљеника у природу. Портал је направљен искључиво доприносом и вештинама заљубљеника у природу.       

З. Д.  

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести