Апатин обележио Дан Дунава

АПАТИН: Низом догађаја у Апатину је обележен 29. јун, Међународни дан Дунава.
с
Фото: Радио Дунав

Централни део програма одржан је на платоу код Кајак клуба „Панонија“, апатинска „Марина” организовала је бесплатне вожње бродићем „Апатинка“, било је бесплатних промо тренинга вожње кајака за децу, а рониоци и волонтери извели су еколошку радну акцију уклањања смећа са полуострва код „Плаве руже”.

Удружење љубитеља природе „Франц Шпајзер“ учествовало је са поставком баштенског и језерског биља, а изложени су били и примерци црвеноухе и жутоухе корњаче. Реч је о примерцима из јединственог азила у Србији, који ово удружење води у Апатину.

Ликовну радионицу за педесетак малишана водила је Власта Миленковић. За најбоље ликовне радове награђени основци Вукашин Ћурчић, Теодор Франција и Ника Радаковић. Награде им је уручила председница апатинске општине Дубравка Кораћ.

- Изузетно сам задовољна одзивом грађана и бројем догађаја који су организовани. Овом манифестацијом показујемо колико Дунав значи за наш град, колико смо везани за ову реку и колико она обликује нашу свакодневицу. Жеља нам је да Апатин што више изађе и отвори се ка реци и то је оно на шта желимо да укажемо нашим суграђанима - рекла је председница општине Дубравка Кораћ.

Она је изразила задовољство што су ове године и еколошке акције биле део програма у обележавању Дана Дунава, као и са уређењем полуострва за које постоји план да добије лепши изглед и форму.

-Надам се да ће наш однос према реци да се поправи у наредном периоду, али и такође да ћемо да искористимо те потенцијале у већој мери него до сада - поручила је Кораћ.

Окупљеним граћанима су се представиле Апатинске мажореткиње, градски хор „Јединство“, КУД-а „Царза“ и Музичка школа „Стеван Христић“ из Апатина. Посетиоци су имали прилику да погледају и изложбу макета бродова Мишија Молнара из Апатина.

Посебно динамично било је на плажи код ресторана „Плава ружа“ где су чланови Друштва за подводне активности обавили подводно чишћење. Рониоци су се потрудили да очисте део где током лета људи највише бораве, како би се избегле евентуалне повреде приликом уласка у воду. Уређењу се прикључило и десетак волонтера из Туристичке организације, ЈКП „Наш дом“, Удружења кампера и спортских риболоваца.

– Циљ локалне самоуправе је да се води рачуна о оваквој природној оази која се налази у непосредној близини града. Битно је да овај простор буде леп и уређен а пре свега сигуран за боравак свих наших суграђана - поручио је заменик председнице општине Апатин Радован Ђукић, који се прикључио акцији.     В. Х.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести