СЕНЋАНСКИ „ЖИТОПРОМЕТ-МЛИН“ ИЗРАСТАО У НАЈВЕЋЕГ ИЗВОЗНИКА БРАШНА Успехе мељу и месе између две жетве
Сенћански „Житопромет-Млин“ АД, једна од водећих житомлинских компанија у Србији почетак жетве дочекао успешно заокруживши претходну економску сезону у откупу, преради и продаји брашна и тестенина на домаћем и иностраном тржишту.
Од хлебног зрна успеси се мељу и месе између две жетве. Председник компаније Предраг Ђуровић изјавио је да је у прошлој години остварени извоз брашна и тестенина робне марке „Сентела“ износио 12,5 милиона евра, што чини 45 посто укупних прихода.
Од прошле жетве прерађено је 86.000 тона пшенице, а од укупне производње брашна, непуне 34.000 тона су извезене у разним врстама паковања
– У економској години од прошле жетве до сада успели смо да прерадимо 86.000 тона пшенице, подижући лествицу наших рекорда, произвели и продали 7.600 тона тестенине. Од укупне производње брашна непуне 34.000 тона смо извезли у разним врстама паковања и убедљиво смо највећи извозници из Србије, јер је први следећи извозмик испод 20.000 тона. На иностраном тржишту је продато 3.000 тона тестенине на тржишта земаља у окружењу, у земље Европске уније у Хрватску, Мађарску, Бугарску, Румунију, као и на тржишту Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Албаније, али наших производа има и у Канади. Аустралији и Шведској – прецизирао је Ђуровић.
Он сматра да је велики искорак направљен у односу на претходне године, захваљујући и улагањима у нову технолошку опрему која је инсталирана у пак-центру, инсталирање нових млинова и друга улагања копја се тичу фабрике тестанина.
– Имамо врхунски квалитетне и безбедне производе, захваљујући примени најсаврменијих и најстрожих стандарда, а да би се све постигло велики труд улажу запослени. Прва половина ове године потврђује трендове из претходног периода јер је пласман производа повећан за око шест посто, па очекујемо да ће и ова година бити успешна. Имамо стабилност у раду поверење партнера, сем увоза понеких делова нето смо извозници, а што је значајно да изноз остварујемо не извозом пшенице него готових производа. Брашно, па и тестенине нису производи са високом акумулацијом, нити имају високу цену, него су стратешки и ућествују у исхрани, па се само са повећањем производње и проширењем тржишта може направити добар посао како за компанију, тако и за раднике, уз пристојну цену и добар квалитет производа – наглашава Ђуровић.
Спремно је дочекана овогодишња жетва, преузимање и откуп хлебног зрна започело је 21.јуна, па је већ за неколико дана у силосе смештено преко 5.000 тона пшенице новог рода, али се према речима Ђуровића очекује да наредних дана жетва и пуњење силоса захуктају у пуном јеку.
Откуп хлебног зрна започео је 21. јуна и за само неколико дана у силосе је смештено преко 5.000 тона пшенице новог рода
– Планирамо да из ове жетве, као и претходне, преузмемо и сместимо у наше силосе 95.000 до 100.000 тона пшенице. С обзиром да је у нашим млиновима годишња прерада око 86.000 тона пшенице и да увек имамо прелазне залихе до 10.000 тона,које су нам неопходне због технолошког континуитета рада док нова пшеница не буде спремна за прераду. Сав наш труд је усмерен да на време обезбедимо потребне количине пшенице. Да не би уносили забуну код наших партнера, имајући у виду кретања на тржишту, определили смо аконтациону цену од 20 динара за килограм, са ПДВ-ом, за пољопривредне произвођаче и газдинства, односно 20 динара плус ПДВ за задруге и пословне партнере који са нама сарађују. Каква ће крајња цена бити, регулисаће тржиште након жетве – каже Ђуровић.
Сенћанска компанија пшеницу преузима у два сопствена силоса у Сенти, једном силосу у Новом Кнежевцу и подном складишту у Ђали, а задруге и пословни партнери хлебно зрно складиште у својим смештајним капацитетима, на простору од Кикинде и Новог Бечеја, па до Србобрана, Врбаса, Кањиже и Суботице. Почетни резултати у погледу приноса и квалитета пшенице су повољни.
– Наши произвођачи нису обавези да своју пшеницу продају у жетви, него су власници своје робе и одлучују када је за њих најповољнији моменат да је продају – додао је Ђуровић.