Бечеј на уметничким сликама

БЕЧЕЈ: Градски музеј је лимитиран кад је изложбена активност у питању, јер је у великој сали обрушен плафон, али то не спречава музејске раднике да задовоље, бар, минимум потреба суграђана.
д
Фото: Dnevnik.rs

Ових дана отворена је у малом изложбеном салону атрактивна изложба „Бечеј на уметничкимсликама“

Пред публиком су дела Јожефа Ача, Бранислава Вулековића, Николе Граовца, Оливере Грбић, Богомила Карловариса, Милана Керца, Стевана Максимовића, Милана Мијачевића, Пала Патрика, Зорана Петровића, Марина Петру, Стојана Трумића и Тибора Шипоша.

- Из богатог галеријског фундуса у плану је било да се презентује изложба са шездесетак репрезентативних радова у два изложбена простора, али смо у могућности да користимо мањи простор и изложили смо само 21 слику 13 аутора. Изложба ће бити доступна посетиоцима до краја новембра, сазнали смо од аутора изложне кустоса историчара уметности мр Радослава Михаиловића.

Посетице на свечаном отварању поздравио је директор бечејског музеја Акош Тојзан, о изложеним сликама и мотиву да их извади из депоа и презентује јавности говорио је аутор изложбе, а на мађарском језику обратио се један од заступљених аутора Бечејац Тибор Шипош.

- Галеријска збирка нашег музеја пуна је слика с мотивима града и његовог окружења, јер су уметници приликом учествовања у Уметничкој колонији радо преносили на платно мотиве града у којем су боравили. Како је највећи део ликовног фонда формиран у трећој четвртини прошлог века, у време кад су пејсажи и ведуте били веома захвални жанрови, готово „обавезни“ у репертоару многих уметника, нарочито оних који су долазили у уметничку колонију одабир изложнених дела је из тог периода. Изложба с оваквим називом и садржајем, свакако, није „модерна“ ни авангардна. Она је историјско - уметничка, привржена идеалима естетицизма, музејска , с амбицијом да се од ње добије преглед на жанр сада већ давни период историје модерне уметности и историје музејске збирке –написао је у пратећем каталогу мр Радослав Михаиловић.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести