Бечејска библиотека обележила 120. рођендан

БЕЧЕЈ: Мало је установа које могу да обележе 120 година од почетка рада, као што је случај са Народном библиотеком у Бечеју.
1
Фото: Директорка Ђијанта Ловаш и колектив установе

У програму за јубилеј било је презентовања историјских података везаних за слављеника, поздравних говора, беседа, пригодног перформанса ученика основних и средњих школа. Најчитаоцима и сарадницима установе уручене су пригодне награде. - Претече библиотеке у Старом Бечеју биле су Српска читаоница основана 1862. и седам година касније Мађарска читаоница и књижница.

Прва јавна библиотека основана је 19. децембра 1898. године с незнатним књижним фондом смештеном у сандуку за огрев једне од просторија Варошке куће, а данас броји више од 150.000 наслова на српском, мађарском, енглеском и немачком језику распоређених на три одељења, дечијем, завичајном и за одрасле, сопствене зграде са огранцима у Бачком Градишту, Бачком Петровом Селу и Радичевићу - рекле су, између осталог, у име слављеника Елизабета Шијачић и Пирошка Киш Ферчик на српском и мађарском језику.

Надахнутим поздравним говором обратила се директорка Ђијанта Ловаш, помоћник председника општине задужена за просвету Сузана Ђукић и члан Општинског већа за ресор културе Чаба Штефанига честитали су вредан јубилеј и обећали даљу подршку локалне самоуправе, која је оснивач једне од најзначајнијих установа у области културе.

- Нема књиге без света и света без књиге. Није без разлога речено да је свет библиотека и са њима књига, најздравији и најбољи део српске и европске културе. Библиотеке нису само збирке књига, већ симбол из којих извирују књиге као душе писаца. Оне спајају расуто, приближавању раздвојено, невидљивом враћају видљиво, оне су кључеви света. У  њима сазнајемо тајне свега што је било и што ће бити на земљи, на води и на небесима – рекао је у свечаној беседи управник библиотеке Матице српске Селимир Радуловић, који је донео и поклон у књигама.

Традиционално, Народна библиотека Бечеј на свој рођандан дарује најистакнутије читаоце и сараднике. Тако су повеље добили у категорији деце: Ноеми Ердег (Бечеј), Николина Црногорац (Бачко Градиште) и Јована Јованов (Радичевић), а Марија Ачаи и Тијана Бајић (Бечеј), Милена Попов (Радичевић) и Драгица Тодић (Бачко Градиште) за одрасле. Најсарадници су ТВ Бечеј и Штампарија Лукс у Бечеју, Женска радионица у Бачком Градишту и Смиљана Сузић у Радичевићу. Најзад, признања су добиле и најустанове ПУ „Лабуд Пејовић“ у Бачком Градишту, ОШ „Здравко Гложански“ у Радичевићу и Спортски центар у Бечеју.

В. Јанков    

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести