Бечејска галерија „Круг” после пола године отворила врата

БЕЧЕЈ: Пола године је, због епидемиолошке ситуације, бечејска галерија „Круг“ под кровом Градског позоришта била затворена за посетиоце, а кад је отворила врата дочекало их је пријатно изненађење.
be galerija Sasa Markov
Фото: В. Јнаков

Првом самосталном изложбом суграђанима се представио адвокат Александар Саша Марков.

- Велико изненађење је било и за мене. Двоструко. Прво, јер нисам знала да Саша Марков, уопште, слика, а кад сам видела слике још сам се више изненадила начину на који он то врло вешто ради - признаје кустос галерије „Круг“ Габриела Сел.

Част да отвори изложбу припала је ауторовом двоструком колеги, адвокату и сликару, Тибору Шипошу.

- Ни ја нисам знао да Саша слика, а кад ме је једног дана позвао и поређао слике имао сам осећај као да сам попио хладно освежавајуће пиће –  каже већ афирмисани сликар Тибор Шипош. - То је експлозија која избија из њега. Он не пресликава природу, већ ствара као природа. Његове слике нису серијске, свака је другачија и с оригиналним надахнућем. Како сам признаје, нема амбицију да изгради сликарску каријеру и зато слика слободно, руке му не дрхте, и стваралачки обогаћује средину у којој живи.

Присутнима се надахнутим речима обратила и новосадска новинарска у пензији Радмила Максимовић, а сам аутор нам открива тајну од када се бави сликарством.

- Последњих десетак година сам ушао у тајне сликарства, а нешто интезивније радим две године, од како сам престао са бициклизмом. Нисам имао никакво предзнање, а сликам тако што у себи створим слику и онда то успевам да пренесем на платно или лесонит. Сликам акрилним бојама и искључиво шпахтлом. Очигледно да у мени има нешто што ми омогућава да сложим боје, које су пимамљиве за очи. Техника којом радим ми омогућава, јер акрил не захтева сушење као уље, не пуца, не мења боју, да релативно брзо радим. Иако смо планирали тридесетак дела да представим, простор галерије је омогућио да изложим 43 слике. Ја не сликам то што видим, не пресликавам ничије слике, не покушавам да насликам салаш, већ у глави имам слику онога што желим да пребацим на платно и то успевам - појаснио нам је Александар Саша Марков.

Изложба се може погледати још десетак дана у галерији „Круг”.  

В. Јанков

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести