Биће купки у води и блату

ВОЈВОДА ЗИМОЊИЋ: Омладинско и културно удружење „Вемсикал Србија” из Кањиже реализовало је пројакат „Прва војвођанска моба – градимо купалиште

 и повезујемо заједницу”, у оквиру којег се радило на ревитализацији старог артерског бунара и уређењу купалишта на пашњаку Јараш у насељу Војвода Зимоњић. Десетак дана добровољним радом у мобу су укључени омладинци волонтери из Србије, Мађарске, Румуније и Русије, мајстори и мештани из Војводе Зимоњића и Кањиже, већи број донатора, а свој допринос дали су општина и Месна заједница Кањижа.

На завршетку мобе временске прилике нису баш биле наклоњене учесницима, јер је прекјуче после подне лила киша, али и поред тога уз пригодан програм мештанима Војводе Зимоњића и гостима представљен је учинак. Председник Удружења „Вемсикал Србија” и један од координатора пројекта Ласло Виги каже да је урађено 85 одсто планираног посла, а да ће преостало бити завршено наредном периоду и настављено у пролеће и лето идуће године, када ће се моба поново организовати.

Старом артерском бунару у Војводи Зимоњићу, познатом као бунар Баратових, који је име добио по власницима оближњих салаша, удахнут је нови живот. Град Кањижа је 1893. године донео одлуку да се на Јарашу избуши пет артерских бунара, а па је и овај из тог периода. Пошто је пресушио 1908. године, нови бунар који су избушили мајстори из Ходмезервашархеја дао је у минути 130 литара чисте воде са дубине од 264 метра и десетак метара дужом цеви. Појила од тополовине и јеловине су неколико година касније замењена бетонским, а пошто је зуб времена учинио своје, а бунар је још доста издашан, дошло се на идеју да се стари артерски бунар обнови и крај њега, уреди и купалиште, језерце са клупама и једном мањом терасом.

- Према нашим очекивањима захваљујући уложеном труду добили смо сређен артерски бунар са уређеним окружењем које се уклапа и не ремети овај панонски пејсаж. Досадашњи валов, изграђени базенчићи и купалиште користиће се за терапеутске сврхе, а дограђен је и нови валов који ће служити као појилиште за стоку која излази на испашу на Јараш – објашњава Виги.

Према казивању Илеша Бабарција из Војводе Зимоњића, који се прикључио радовима, артерски бунар дуго служи мештане. Он прича да су се до 80-их година купали на валову и језерцету, да су домаћице на њему прале, док у селу није изграђен водовод, а служи и као појилиште за стоку. Бабарци наглашава да ће обновљени бунар и купалиште пуно значити мештанима, али и посетиоцима са стране који желе да се освеже и опусте у природном окружењу Јараша.

Члан Савета МЗ Кањижа Јово Томишић из Војводе Зимоњића каже да су бунар и купалиште некада пуно значили, посебно мештанима, поготово у селу и околним салашима није било воде и струје.
- Свима нам је артерски бунар био мали диван рај, омогућио да у кућама буде чистоће и свима је давао свежину. Верујемо да ће сада бунар и купалиште бити посећени од пролећа до јесени, јер лековита вода и блато и чист ваздух представљају благодет коју треба користити – сматра Томишић.
Мештанин Иштван Балинт (68) који живи на оближњем салашу истиче да му вода старог бунара од малена живот значи, јер у домаћинству само њу користе за пиће. Без обзира на прекјучерашње кишовито време дошао је на обновљени бунар, точио у пластичне боце и претакао у гепеку „стојадина” у веће посуде, да би воду однео познаницима у Кањижи, који је користе за пиће.

- Добро је да је бунар још увек издашан, надам се да ће нас још дуго служити и да је непресушан. Вода је мало жућкаста, али је здрава за пиће и сви верујемо да је лековита. Због тога по воду долазе и многи људи са стране из Кањиже, Сенте, па и других удаљенијих места – каже Балинт.
Организатори мобе којом је обновљен стари артерски бунар и уређено купалиште, истичу да је коришћење за посетиоце бесплатно, али очекују да овај бисер на пашњаку домаћински користе и пазе да би изграђено било што дуговечније. Листа спонзора који су подржали пројекат је подужа, јер је пуно кањишких фирми уз локалну самоуправу, дало свој допринос.

М. Митровић

Тихо мало лечилиште

Вода артерског бунара благотворна је за унутрашње органе, а купке у води и блату, кажу, лековите су и помажу за отклањање реуматских тегоба, опоравак након повреда, кожних и других оболења. Будућим посетиоцима и корисницима купалишта саветује се да ово место користе у тишини, у складу са природом.

Према упутству истакнутом на табли лековита вода за терапију се примењује у трајању од седам, 14 и 21 дан. Код коришћења блата препоручује се да се намаже кожа, остави 20 минута да се осуши на сунцу, а потом се спере у језеру. Препоручује се и сунчање на дрвеним клупама уз језеро, по 20 минута, ујутро или касно после подне.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести