Цена прикључка за канализацију у Новом Бечеју биће 50 одсто нижа

НОВИ БЕЧЕЈ: Пројектом „Чиста Србија“ иза којег су стали Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и кинески инвеститори, обухваћено је 14 локалних самоуправа, међу којима је и Нови Бечеј.
с
Фото: Р. Хаџић

У тим општинама биће значајно подигнута комунална инфраструктура и квалитет живота, а Нови Бечеј рачуна на 24,5 милиона евра за изградњу канализације.

Подсећамо, уговор је потписан почетком августа, а осим изградње и и реконструкције канализационе инфраструктуре, обухвата изградњу 26 постројења за пречишћавање отпадних вода и око 700 километара нове канализационе мреже.

На прошлонедељној седници Општинског већа Новог Бечеја било је речи и о овој теми. Утврђен је предлог одлуке о приступању изради измена и допуна плана детаљне регулације Блока 115 у Новом Бечеју која се директно тиче пројекта „Чиста Србија“ у оквиру ког ће у наредне три године бити изграђена комплетна канализација у насељу Нови Бечеј. Председник општине Саша Максимовић рекао је да је за грађане јако важна информација да ће цена прикључка на канализацију бити бар за 50 одсто нижа.

- Предвиђено је пројектом да се у Блоку 115 изгради вакумска станица  за фекалну канализацију. Нови Бечеј је прескочио приличан број општина, урадио сву потребну документацију, која се тражила и обезбедио 24,5 милиона евра за изградњу канализације – рекао је Максимовић. -Тако ће Нови Бечеј за три године имати 100 одсто покривености канализацијом. Радови би требало да почну у наредне две недеље, а изградња вакумске станице јесте део система фекалне канализације, те ће један део Новог Бечеја бити покривен као и до сада гравитационом канализацијом, док ће нижи делови бити покривени вакумском канализацијом, а вакумска станица јесте један део будућег система фекалне канализације у Новом Бечеју, рачунајући и пречистач отпадних вода.

Он напомиње да ће тиме бити побољшан квалитет живота грађана, али ће бити решен и смрад на уласку у Нови Бечеј, а самим тим и питање животне средине. Министарство је финансирало и пројектну документацију, а када је реч о прикључцима грађана, Општина ради паралелно посебан пројекат за све прикључке грађанима у насељеном месту Нови Бечеј.

-Грађани ће плаћати 50 одсто нижу цену прикључка него што су плаћали  до сада- истиче Максимовић. -Покушаћемо да смањимо и све друге трошкове, како би свако могао да се прикључи. Сада је цена око 100.000 динара, а сматрам да не сме да буде већа од 40.000 динара за прикључак на канализацију. Захваљујући пројекту, значајно ћемо смањити цену прикључка, јер није ни поента урадити кналаизациону мрежу, обезбедити и потрошити 24,5 милиона евра и да се људи не прикључе, јер немају тај новац. Слажем се да је прескупо и зато ћемо учинити све да буде јефтиније. Када дође време, грађани ће о свему бити обавештени, а најважније од свега је да ти радови почну.  

М. Стакић

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести