Четворица Зрењанинаца у Омладинском националном хору

ЗРЕЊАНИН: Четворица младих зрењанинских хорских певача, ученика Музичке школе „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина, представљала су свој град и школу у пројекту „Од хора у покрету до хорског театра“, који је одржан прошле недеље у Новом Саду.
1

Омладинци Лазар Адамов, Никола Стојковић, Александар Жегарац и Вељко Костић учествовали су као чланови Омладинског националног хора Србије у који се бирају талентовани и перспективни млади певачи из целе земље. У хору је певало 30 певача и са њима је радио реномирани диригент Стефан Лутерман и кореограф Ларс Шајбнер, обојица из Немачке.

После четири дана интензивног и инспиративног рада, хор се представио изузетно успешном изведбом три композиције: „The Tyger”, „Фатише коло” и „Immortal Bach”. 

Талентовани зрењанински тенори су чланови Омладинског мешовитог хора Музичке школе „Јосиф Маринковић“ и за овај пројекат их је припремила диригенткиња Зорица Козловачки. Она је са колегиницом Сенком Милисављевић активно учествовала у радионицама, предавањима и презентацијама намењеним диригентима и пренела нам своје утиске.

-Пре свега сам поносна на младе певаче и наше представнике у Националном омладинском хору. Свакодневно сам пратила њихове пробе и била сведок њиховог невероватног напретка и трансформације. Ово је било једно велико, потпуно ново и драгоцено искуство и за певаче и за мене. Радујемо се следећем великом пројекту „Распевани мостови”, који ће се одржати у Новом Саду од 19. до 23. јула – казала је Козловачки.

Пројекат „Од хора у покрету до хорског театра“ био је организован као „Лабораторија хорског покрета“, у оквиру које су се кроз теоријски, практичан и радионички рад истраживале могућности кореографије и театрализације хорских програма. Реализован је од стране Српске хорске асоцијације, у склопу великог пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе 2022” и позициониран је у програмску платформу „Будућност Европе”. 

Ж. Б. 

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести