ЦИКЛОМОТЕЛ НА ГРАНИЦИ С РУМУНИЈОМ Предах од дуге вожње бициклом

НОВА ЦРЊА: Цикломотел на граници Србије са Румунијом почео је са радом крајем прошле године, а намењен је бициклистима који пролазе кроз две државе.
д
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Председник општине Нова Црња Владимир Бракус каже да је цикломотел направљен кроз међународни пројекат две државе и да је његова изградња коштала више од пола милиона евра.

- Овај пројекат доприноси одрживом економском развоју региона и поред офтамолошког центра у оквиру Дома здравља у Српској Црњи, један је од два пројекта које је наша општина реализовала са Румунијом, завршила и сада се ради на њиховој одрживости- каже Бракус.

Цикломотел треба да ојача и унапреди прекограничну туристичку понуду и створи боље услове за развој циклотуризма. Бициклиста сада има мање, јер је крај сезоне, али иначе свакодневно пролазе кроз ову општину, потврђује Бракус.

Пројекат „Тоур де Банат- ТдБ” финансиран је у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија- Србија, у ком је партнер Општини Нова Црња као носиоцу пројекта Општина Жомбољ и Регионални центар за друштвено-економски развој- Банат. Један од главних предуслова за развој циклотуризма је и инфраструктура, а Општина ради и по том питању, али и планира да успостави први Регионални центар за развој циклотуризма у Србији са седиштем у Српској Црњи, као и туристички стоп за бициклисте у Жомбољу. Пројектом је планирано и развијање туристичког веб портала и мобилне апликације, које ће бити од помоћи бициклистима који реше да посете регион.

Циљ је да ова рута буде на европској мапи коридора ЕуроВело, али и да бициклисти имају увид у све руте у околини.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Екипа „Дневника” посетила је цикломотел у ком смо се могли уверити да су све собе чисте и уредне, са веш машином, и да је концепт да бициклисти куповином дневне карте од 400 динара могу да преспавају, оперу веш и наставе даље пут. За малу цену добијају смештај за пожелети, у који би се радо сместили и возачи аутмобила, али овај цикломотел је само за љубитеље двоточкаша.

Цикломотел делује као сваки мотел са кухињом, али има и салу у којој се бициклисти могу послужити рачунаром, односно Интернетом, као и радионицу са алатом за ситне поправке у ком се налазе четири бицикла предвиђена за породицу, уколико су њихови бицикли на поправци, те да они могу да обиђу околину. Дневна карта подразумева коришћење апартмана за дневни одмор са кухињом и тоалетом, те коришћење свих других погодности у цикломотелу. У цикломотелу су нам рекли да се сви бициклисти одушеве смештајем и да су они отворени током целе године, али су намењени само бициклистима.

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести