Црпна станица „Центар” решење за многе зрењанинске проблеме

ЗРЕЊАНИН: Претходна година за зрењанинско Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација” остаће упамћена као година у којој су започете, али и завршене неке значајније инвестиције.
crpna stanica centar (1)
Фото: ВИК Зрењанин

Једна од њих је изградња и пуштање у рад црпне станице „Центар”, која је смештена код Дома ученика „Ангелина Којић Гина”, на градској магистрали. У питању је једна од најважнијих и највећих, а уједно и најсавременијих црпних станица у граду, у коју се прикупљају отпадне воде из северног дела града, од надвожњака, улица Иве Лоле Рибара и Цара Душана и већег дела насеља Граднулица, као и Елемира.

„„Водовод и канализација” располаже са око 80 већих црпних станица у граду и селима, помоћу којих регулише прикупљање и одвођење отпадних вода. Изградњом црпне станице „Центар” у значајној мери је побољшан систем одвођења и прикупљања отпадних вода, а уз помоћ мањих црпних станица, које смо пустили у рад у претходном периоду, у Његошевој, Сарајевској и на Михајловачком друму, трајно је решен проблем изливања отпадних и атмосферских вода који се појављивао у појединим улицима овог дела града“, објашњава руководилац Службе информисања и пословних комуникација у ЈКП „Водовод и канализација” Синиша Гајин.

Изградњом нове црпне станице „Центар” омогућено је њено измештање са градског трга и то је био предуслов да се спроведе завршна фаза сређивања центра града, а решен је и дугогодишњи проблем са непријатним мирисима на углу улица Савезничке, Слободана Бурсаћа и Цара Душана. Укупна вредност ове инвестиције је 91,5 милиона динара, од чега је град Зрењанин обезбедио 81,5 милиона, а остатак ЈКП „Водовод и канализација” из сопствених средстава. Ова инвестиција обухватала је изградњу саме црпне станице, њено машинско, електро и инфраструктурно опремање, као и изградњу потисног вода фекалне канализације од Малог моста до магистрале. Поменутим потисним водом црпна станица „Центар” је повезана са такође аутоматизованом станицом „Мали мост”, одакле се отпадне воде даље одводе до станице у Марка Орешковића и потом ка Александровачком каналу.

„Радови на црпној станици започети су у зиму 2013. и убрзо потом су прекинути, да би били настављену у новембру наредне године паралелно са изградњом потисног вода фекалне канализације који је завршен у мају 2015. Од тада је и црпна станица, иако није била комплетно завршена, у употреби, али је функционисала уз одређена техничка решења и физичко ангажовање радника нашег предузећа. У другој половини 2016. обезбеђено је самостално напајање црпне станице, завршено је машинско опремање, окончани су и радови на инфраструктури око ње и постављен је систем за даљинско управљање и надзор, чиме је станица у потпуности аутоматизована и од прошле године као таква је и у функцији“, наглашава Гајин.

Битно је напоменути да је током изградње потисног вода фекалне канализације и током реконструкције центра града на траси извођења радова обављена и комплетна замена цеви водоводне мреже.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести