Чудне мрље на површини Бегеја

ПЕРЛЕЗ: Претходних дана Удружењу грађана „Чувари Перлеза“ јавило се неколико мештана који су уочили чудне мрље на површини Бегеја, ближе левој обали на коју се наслања Перлез, која је уједно и заштићено подручје Царске баре. Из удружења су саопштили да су активисти обишли спорно место и заиста уочили мрље.
д
Фото: Приватна архива

- На основу виђеног, верујемо да је неко црпио септичке јаме и испуштао њихов садржај директно из цистерне у Бегеј. Тај неко очигледно системски чини екоцид и пролази некажњено, јер се не зна ко је починилац. Да зло буде још веће, вероватно се ради о мештанину, који испушта садржај септичке јаме узводно од села. Тиме угрожава све рекреативне риболовце који пецају на левој обали Бегеја дуж Перлеза- наводе „Чувари Перлеза“.

Еколошки активисти питају колика материјална корист се може остварити овим чином, као и да ли постоји довољно правична казна за тог починиоца.

- Перлез нема канализацију и нема назнака да ће је добити у овој деценији. Ипак, то није разлог да се бахато понашамо према животној средини у којој живимо. Уједно, то је и „домаћи задатак“ за градску власт да размисли како ће што пре Перлезу обезбедити канализацију, јер поред око 1.500 кућа које имају септичке јаме, у Перлезу послује и фабрика за рециклажу пластике, која такође има септичку јаму- напомињу „Чувари Перлеза”.

Ж. Б.

 

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести