Цвета Тиса, с њом и туризам у Кањижи

КАЊИЖА: За допринос развоју, унапређењу и промоцији туризма у општини Кањижа у прошлој години, на пригодној свечаности у Ресторану „Штранд” на обали Тисе уручена су признања „Туристички тиски цвет”.
1
Фото: Роберт Коза и Золтан Фараго

Дестинација менаџмент организација – ДМО из Кањиже организовало је ову приредбу други пут. Признања је истакнутим посленицима у области туризма уручио председник ДМО Роберт Коза, а честитке им је упутио председник кањишке општине Роберт Фесјтамер.

- Надам се да ћемо у другој половини ове године већ моћи не само као локална самоуправа, него и преко неколико конкурса и пројеката, да подржимо финансијски носиоце туристичке понуде у нашој средини. Јако ми је драго да ово признање постоји, јер нам даје подлогу да видимо оне који могу и желе да раде и унапређују туризам - рекао је Фејстамер.

Петочлана комисија је обишла све туристичке објекте и манифестације и признања су у више области додељена на основу утврђених критеријума.

- Трудили смо се да ове категорије обухвате комплетну лепезу наше туристичке понуде у општини Кањижа - каже Роберт Коза. - Гости нам долазе из наше земље, али у последње време све више из суседне Мађарске и других земаља. Ипак, нису сви потенцијали довољно искоришћени. Наши људи нису свесни шта све имамо, него се дешава да се странци изненаде колико тога имамо да понудимо туристима. Тудићемо се заједно са општинским руководством да понуду проширимо, да отворимо нове базене и оно што још недостаје у области велнеса, али и да што више искористимо могућности које пружа прелепа река Тиса.

Признање у области туристичког маркетинга припало је Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Кањижа”, у категорији смештајних капацитета награђени су хотел „Аква Панон” Кањижа и „Етно-кафана Мартонош” Пирошке Сабо. У области угоститељства ресторан „Штранд” из Кањиже, пицерија „Сицилија” из Хоргоша и Кафић „Арт кафе” из Кањиже.

У области гастрономије награда је припала „Фестивалу хурке и кобасица” који је лане осми пут одружан у Адорјану. У области спорта и рекреације признање је понео 37. Фестивал трчања и пливања, а међу манифестацијама признање је припало и „Фестивалу ветрењача” у Орому.

Цветна башта Лајле Рандович из Трешњевца понела је признање у области еко-туризма, у етно-туризму понудом се истакла „Етно кућа крај Кириша” Јудит Адамов из Малих Пијаца, награђен је салаш „Туру” из Хоргоша, док је за најбољег туристичког радника проглашен Золтан Фараго из Тотовог Села.

Фото: Јудит Адамов из “Етно куће крај Киреша”  

Девојачка соба

- Етно кућа је уствари приватни музеј у којој је поставка распоређена у три собе. Једна је стара газдачка, друга је симбол грађанског живота пре стотину година, што је спомен- соба Ане Фехер, која је била девојка из околине, ћерка банкарског службеника која се никада није удала. Приказане су њене ствари и хаљине, накит и друго. Трећа соба је уређена у духу социјализма. Некада сам радила у Задрузи, а када сам видела да све пропада, спасила сам што се спасити могло. Ту је нешто канцеларијског намештаја и опреме, Титове слике, таблои са радницима из година јубилеја. То може да се на једном месту види само код нас у Малим Пијацама -  каже Јудит Адамов.

У трпезарији куће може да се предахне уз домаће сокове и палинку и окрепи неким од јела домаће кухиње. Пошто се кућа налази одмах крај Вашаришта, последње недеље у месецу када се одржава велики робни вашар, не може се одолети овчијем паприкашу који Јудита Адамов кува у великом бограчу.


- Признање најбољег туристичког радника нисам заслужио само ја него сви мештани Тотовог Села, који сложно раде на развоју сеоског туризма. Највише гостију долази нам из Мађарске, али имамо и госте из Хрватске и Словеније, а од домаћих највише из Београда и Новог Сада. Највише је панзионера који су заинтересовани да обиђу наше крајеве и упознају знаменитости, а када се реализују улагања која су у току рачунамо и на посете школске деце. Ради се на изради макете слива Дунава, односно његових притока Тисе, Саве и Драве, односно, Војводину у мини-издању ћемо дочарати како изгледа на мапи.

Золтан Фараго објашњава да ће коритима Дунава и његових притока тећи вода, приказаће се макете градова и историјских места, па ће на отвореном простору школарци моћи да имају часове географије и историје. У Тотовом Селу годишње у Омладинском духовном центру и приватном смештају остваре око 3.000 ноћења, а стварају се услови да буду још посећенија дестинација. За рад Фудбалске академије „Њерш Иштван” која окупља таленте на располагању су три терена, а пошто ће добити и терен са вештачком травом током целе године могу организовати кампове за младе спортисте.

М. Митровић

Фото: М. Митровић   

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести