Дан Дунава обележен у Апатину

ЈВП „Воде Војводине“ обележило је 29. јуна Дан Дунава у Апатину, граду који је на овај „речни“ празник био домаћин овогодишњој регати.
с
Фото: ЈП Воде Војводине

На обали Дунава организован је програм за децу, а потом је одржан концерт на води, праћен ватрометом и пуштањем лампиона. Овом приликом, Удружењу „Чепом до осмеха“ уручен је део материјала скупљен на регати, која је, симболично, баш на Дан Дунава напустила војвођанске канале и ушла у Дунав преко преводнице Бездан.

„Ове године регата има и хуманитарни карактер. У сарадњи са Удружењем „Чепом до осмеха“ организовали смо сакупљање рециклажног отпада и сва средства биће намењена за куповину помагала за девојчицу из Ваљева и дечака из Новог Сада“, истакла је извршна директорка ЈВП „Воде Војводине“, Данка Васиљевић, захваливши Апатину и осталим локалним самоуправама што су се одазвале позиву да угосте регаташе.

Она је навела да је долазак регате у Апатин, по први пут, Дунавом из канала ДТД омогућен након велике реконструкције преводнице Бездан и подсетила да је и студент ФТН-а, Марко Ађин, чије решење је победило на конкурсу ЈВП „Воде Војводине“ за лого регате, рођени Апатинац.

„Апатин је уцртан и на мапу европског воденог коридора који се налази на половини пловног тока Дунава и то нама неописиво много значи за туризам“, рекао је заменик председнице Општине Апатин, Радован Ђукић, који се захвалио ЈВП „Воде Војводине“ што се и овај град нашао на рути овогодишње регате.

Фото: ЈП Воде Војводине

Дан Дунава – 29. јун, обележен је у 14 земаља дунавског басена. Дунав је друга по величини европска река, са својих 2.850 км, док кроз Србију тече у дужини од око 587 км. Поводом Дана Дунава, ЈВП „Воде Војводине“ организује већ деценију и по уназад рекреативну регату, како би указало на велике пловне потенцијале Војводине, важност развоја наутичког туризма, али и очувања животне средине на пловном подручју.

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести