Дан Народног позоришта „Тоша Јовановић” у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Народно позориште „Тоша Јовановић” из Зрењанина данас обележава свој дан, у знак сећања на завршетак изградње позоришне зграде пре 182 године. Тог 15. октобра 1839. ово место је постало дом представама и глумцима и никада није мењало своју намену.
narodno pozoriste zrenjanin
Фото: Youtube Printscreen

Народно позориште уједно обележава и 75 година Драмске, односно 65 година Луткарске сцене.

Зрењанин негује две легенде о настанку позоришта, односно најстарије позоришне сале у Србији. Према првој легенди, у зидове позоришта је уграђено камење срушене бечкеречке тврђаве. Када је град пожелео позориште, преуредио је житни магацин изграђен од тог камена, једину двоспратну зграду на тргу.

Постоји и друга, много лепша легенда, која каже да је ово позориште настало из љубави. По тој легенди, овдашњи богаташ заљубио се у пештанску глумицу и одлучио је да у свом граду изгради позориште како би је себи приближио и фасцинирао.

„Ову легенду о љубави ми у позоришту стално понављамо и напомињемо да је овај наш прелепи театар настао из љубави, али и да је захваљујући љубави и опстао, љубави гледалаца и стваралаца“, кажу у НП „Тоша Јовановић“.

На овим даскама су игране представе најпре на немачком, на мађарском, па на српском језику, али и на јидишу. Сваке године одржаване су јесења и пролећна позоришна сезона. Путујуће позоришне трупе из Немачке, Аустрије, Мађарске, Румуније слале су своје пријаве Позоришном одбору Торонталске жупаније, који је одлучивао о трупи која ће током те сезоне забављати грађане.

Позориште је седамдесетих година 19. века само игром случаја сачувано, а 1884. године је темељно реновирано на основу планова немачког архитекте Пелцла. Тада је позоришна сала добила богато украшен данашњи изглед.

Доношењем акта 25. маја 1946. године, основано је професионално позориште које, на предлог Тодора Манојловића, добија име по чувеном српском глумцу Тоши Јовановићу, родом из Бечкерека. Луткарско позориште је основано 1956. а у овој позоришној згради је од 1982. године.

Сваки 15. октобар је дан и када се сумира претходна сезона. У 2020/2021. уложено је много у поправку крова зграде, а одржане су и три премијере – „Осам жена“ у режији Таре Манић, „Јежева кућица“ у режији Лилијане Ивановић и класик „Наш град“ у режији Мие Кнежевић. Зрењанински театар је био и домаћин јубиларног, 70. Фестивала професионалних позоришта Војводине. Ни учествовање на фестивалима и освајање награда нису изостали.

У току су припреме за премијере на обе сцене. Драмска сцена са редитељком Тијаном Васић ради на праизведби текста савременог шпанског писца Хуана Мајорге „Дечко из последње клупе“. Луткари раде текст Жељка Хубача „Деца од снова расту“ са редитељком Вјером Видом.

Ж. Балабан

ПројекатНепристрасно кроз Зрењанинреализује ДВП Дигитал, а суфинансира Град Зрењанин. Ставови у подржаном пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести