Делиблатска пешчара: Викендице на Девојачком бунару удвостручиле цену

АЛИБУНАР: Пандемија настала услед коронавируса продрмала је туризам у целом свету, па тако и у општини Алибунар.
с
Фото: В.Фифа

Оно што је таква са ситуација са собом донела јесте дупло већи скок цена када је реч о продаји и изнајмљивању викендица на подручју Делиблатске пешчаре, односно у делу Девојачког бунара, где су махом Београђани купили скоро сваки слободан квадратни метар, чак и за зидање из темеља.

- Што се тиче пословања Туристичке организације општине Алибунар, односно на шта се фокусирамо, јесте сам Девојачки бунар који је део Делиблатске пешчаре, једине континенталне пустиње у Европи. То је чини јединственом и занимљивом, што се посебно показало у време пандемије, када су многи из градова били затворени у својим становима, па нису имали где да се опусте и да проведу више времена у природи. Тада  је дошло до експанзије куповине викендица у

Делиблатској пешчари и на  Девојачком бунару - каже директорка Туристичке организације Алибунара Татјана Ђурђевић.

И викендице које се иначе издају, све су биле попуњене, због чега је Девојачки бунар ове две године био баш пун посетилаца и нових људи који су га тек открили.

За ваздух у Делиблатској пешчари кажу да је исти као на Златибору, али ако се узме у обзир да се тај планински туристички центар последњих година поприлично урбанизово, јасно је да је Делиблатска пешчара у предности јер је још увек остала у складу са природом.

Фото: В.Фифа

- Надамо се да ће тако и остати, уз то да ће се додати нешто модерно и ново у њој, али да ће задржати свој природни облик - додаје Татјана Ђурђевић.

Упркос новонасталој ситуацији, коју и даље сви ослушкујемо свакодневно, Туристичка организација општине Алибунар је успела да донекле одржи корак са темпом који су имали пре пандемије, што значи да су, у зависности од околности, успевали да одрже покоју манифестацију нарочито током 2021. године.

- Прошла, 2020. година је баш била лоша по том питању, мало тога се дешавало и нисмо знали са чим се суочавамо, док смо се 2021. мало опустили, па је ту био Ускршњи базар којим смо започели дешавања у Алибунару, а после тога су била различита дешавања од Фестивала меда, неких концерата, школе пливања која је први пут ове године организована на Девојачком бунару за децу од пет до 11 година - набраја наша саговорница, напомињући да су мештани жељни дешавања у свом окружењу.

Има доста дешавања која су измештена ван Алибунара и Девојачког бунара, као што су „Дани дуње и јесењих плодова” у Владимировцу, „Вредне руке Баната”, па „Дани вишања” у Јаношику у оквиру чега се негује словачка традиција...

Када је реч о неким наредним манифестацијама, у плану је да се крајем новембра одрже сусрети села, који ће се одржати први пут након неколико деценија. Тај догађај организује се уз помоћ Спортског савеза општине Алибунар, Културног центра, Туристичке организације и локалне самоуправе, а окупиће се све генерације од спортиста до уметника и чланова разних удружења.

- За следећу годину имамо у плану да с општинским Удружењем ловаца „Срндаћ” у јануару организујемо лов на банатску лисицу, што се није одржало већ две године - најављује директорка ТООА Татјана Ђурђевић, додајући да ће се потрудити да организују и нешто током новогодишњих празника како би обрадовали најмлађе суграђане.

Л. Радловачки

Пројекат „Алибунар под лупом” реализује ДВП продукција, а суфинансира Општина Алибунар. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести