Девојчице обучене за заштиту од пожара

ЖАБАЉ: Седмо републичко такмичење ватрогасног подмлатка одржано је у Зајечару, а првакиње јужнобачког округа Добровољног ватрогасног друштва (ДВД) општине Жабаљ освојиле су четврто место.
д
Фото: Dnevnik.rs

Прво место у јуниорској конкуренцији до 11 година освојиле су екипе девојчица из Гуче и дечака из Новог Милошева, а у категорији од 12 до 16 година девојчице из Глогоња код Панчева и дечаци из Новог Кнежевца.

Организатор такмичења је Ватрогасни савез Србије уз подршку Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије, а домаћини ДВД Зајечар и Град Зајечар. Учествовало је 37 екипа у првенству и 17 у квизу, што је укупно око 600 деце из целе Србије. Надметали су се у ватрогасној вежби и ватрогасној штафети, а 65 судија оцењивало је такмичаре.

У име организатора, секретар ДВД Зајечар Милан Милановић истакао је колико је важна едукација о ватрогаству још од малих ногу.

- Суштина првенства је промоција ватрогаства, али и едукација деце о заштити од пожара, јер кроз игру и забаву највише науче – подвукао је Милановић.

Председник Ватрогасног савеза општине Жабаљ и члан извршног одбора Ватрогасног савеза Србије Синиша Шавија каже да девојчице које он предводи заједно вежбају већ пет година и да су пре две године биле вицешампионке у нижој категорији.


Увод у позив

Председник Ватрогасног савеза општине Жабаљ Синиша Шавија каже да је преломни период у активности деце прелазак у средњу школу и тада је највећи проблем задржати младе добровољце.

- Ми смо задовољни ако у том периоду остане бар 30 одсто од укупних чланова, али они који остану, после нам и помажу. Девојчице које сам водио на такмичења када су имале седам, осам година сада су девојке које су моја испомоћ. Једна од њих је лекарка, а друга васпитачица.

Шавија сматра да ће таква удружења опстајати и напредовати све док друштво има слуха за њихове активности.


- Оне су изузетно компактне и брзе и иако немају много година, имају врло развијену свест о важности превенције од пожара, а сигуран сам да би у такмичењу освојиле још бољи пласман да није пала киша пре њиховог изласка на стадион – нагласио је Шавија.

Вођа жабаљске екипе објаснио је и да су све девојчице одличне у школи и да дају пример вршњацима како треба проводити своје слободно време.

- У општини има много заинтересоване деце, али још увек немамо довољан капацитет да бисмо их све анимирали, већ само њих тридесетак. Организујемо квизове знања, полагање за пионире ватрогасце, а највише их усмеравамо на превентиву, односно да ако се затекну близу пожара или у самом пожару, знају да евакуишу и да не паниче - објаснио је,

додајући да добровољно ватрогаство има будућност, јер је у припреми нови Закон о ванредним ситуацијама, који предвиђа добровољно ватрогаство као трећу компоненту безбедности у ванредним ситуацијама, поред Горске службе спасавања и Црвеног крста. Поред неколико спонзора, Општина Жабаљ финансијски помаже ДВД Жабаљ и директно је омогућила одлазак девојчица на такмичење.

М. Рашић

 

Пројекат „Акценат на Жабаљ” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 118.0594
Најновије вести