ДНЕВНИК на лицу места: Отварање сезоне на Хиподрому у Суботици

СУБОТИЦА: Отварање овогодишње сезоне касачких коњичких трка у недељу после подне потврдило је да хиподром Коњичког клуба „Бачка” у Суботици представља тренутно најзначајнији центар овог спорта у Србији.
1
Фото: Миодраг Загорац  Давор Штефанек уручио пехар за победу у трци „Ланчестер” власнику из Змајева коју су изборили Лили Ален А.Т и возач Петар Кнект

Због епидемије и ванредног стања почетак сезоне је каснио нешто више од месец дана, па су први тркачки дан уз наступ око стотину грла у десет трка Суботичани заједнички приредили са колегама из Коњичког клуба „Војвођанин” из Сомбора.

Коњички клуб „Бачка” је основан 1921. године и један је од најстаријих у нашој земљи, па ће идуће године славити век постојања. Први човек суботичког клуба Миодраг Загорац истиче да мало ко може да се подичи таквом традицијом и да опстаје, сада окупља 130 до 150 чланова, ранијих година је број чланова био знатнто већи, али економске прилике одражавају се и на коњарство.

- Суботица са околином је увек била лидер са квалитетним такмичарима, касачима и возачима, па и доминира у овом спорту. Држање спортских коња и такмичења коштају, захтевају улагања. Још увек има људи који коње држе из љубави, традиције и хобија, али све то кошта. Већина оних који су у касачком спорту бави се неком другим бизнисом, међутим, још има салашара који држе коње и привржени су касачким тркама - каже Загорац.

Напомиње да никога ко се бави овим спортом и заљубљенике у коњарство не радује актуелна ситуација око Београдског хиподрома. Јер, логично је према речима Загорца, да центар збивања буде Београд, али да ентузијазам и услови који постоје допринели су да је престоница касачког спорта тренутно у највећем граду на северу Бачке, где се приређује највећи број тркачких дана и тркама које доносе узбуђења и престиж међу одгајивачима, власницима грла и возачима у сулкама.

- Лане смо имали осам тркачких дана, плус ревијалну клупску трку за чланове нашег клуба која је такође занимљива као последњи тркачки дан у сезони. Ове сезоне нас је омела епидемија коронавируса, па ћемо се трудити да изгубљене тркачке дане надокнадимо. Отварање сезоне уприличили смо са клубом „Војвођанин” с којим смо поделили финансијске обавезе око организације - напомиње Загорац.

Фото: Миодраг Загорац

Суботички хиподром је један од најсређенијих с најбољом инфраструктуром, а уз председника Миодрага Загорца увек су ту спремни и ангажују се на организацији чланову руководства КК „Бачка” Стипан Брајков, Златко Бенчик, Петар Шарчевић, Дејан Петровић, Оливер Бунфорд, Петар Жужић и други ентузијасти којима је коњарство у срцу, свако доприноси у свом домену и према могућностима.

- Сви се трудимо да организацију уздигнемо на виши ниво у односу на друге, да све буде потаман, од стазе и трибина, па до свих детаља. Одржавање хиподрома и организација трка изискују и време и новац. Финансије су увек одлучујући фактор, па док год будемо могли да обезбедимо новца за најнеопходније потребе, то ће бити тако, мада је јако тешко. Клуб је делом самофинансирајући, јер имамо неке пословне просторе које издајемо, ове године још увек не знамо како ће бити са спонзорима. Пуно људи из свог приватног и пословног ангажмана, мотивисао сам да помажу, па то доприноси да има резултата - сазнајемо од Загорца.

У некој мери помаже и Град Суботица, јер се поводом Дан града приређује се тркачки дан, па ће тако бити и ове године 11.октобра. Сходно могућностима квалитет касачких грла чланова КК „Бачка” је изузетно добар, а Загорац вели да право мерило је да већина чланова учествује на домаћим касачким тркама, па и иностраној сцени јер су близу хиподроми у Будимпешти и Бечу, тако да има прилика да се потврђује квалитет грла.

- Да би се касачки спорт унапредио потребно је повећати наградни фонд на тркама, што би мотивисало људе који воле коње да улажу у набавку квалитетнијих и скупљих грла - наглашава Загорац.

Фото: Милорад Митровић

Сваки тркачки дан који се последњих сезона приреди на суботичком хиподрому окупи 1.500 до 2.000 посетилаца, па је по пријатном сунчаном времену публика похрлила да види узбудљива надметања касача на отварању сезоне. Главна трка „Ливај” која је била круна отварања сезоне, како се и очекивало била је најбржа и неизвесна, без обзира на скроман наградни фонд од свега 50.000 динара, од чега је уз пехар победнику припало 18.500. Исти наградни фонд био је за још осам трка. На старту се нашло 11 грла иностраног одгоја, а тријумфовао је у одличном километарском времену 1,16.2 минута десетогоди пастув француског одгоја Азафран са возачем Зораном Живојиновићем, испред Вајт Леди мађарског одгоја са возачем Бранком Скендеровићем.  У нешто споријој трци „Солеј” за грла од три године и старија са зарадом преко 10.000 евра Рамон Старлајт Марка Јозића из Сомбора са возачем Миодрагом Пантићем у времену 1,17.9 минута изненадио је фаворите , оставивши иза себе Исака Њутна са возачем Дејаном Петровићем и победника лањског 92. српског касачког дербија Имолу са Бранком Скендеровићем.

Добру форму потврдио је најбољи српски возач свих времена Бранислав Мукић са Палића остваривши две победе. У трци „Перси Лобел” Мукић је победнички пехар освојио возећи у сулкама четворогодца Сан Сира, док је у трци „Дикрон” најбољи био са грлом Монтекатини из своје штале. У трци „Ланчестер” најбржа је била  четвороготкиња „Лили Ален А. Т.” из Штале „Анима трејд расинф тим” из Змајева са возачем Петром Кнектом, коме је пехар уручио олимпијски и светски првак у рвању, председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек.

У трци касача француског одгоја „Били де Монфорт” стартовало је девет грла, а победу је однела шестогода кобила „Еугение ду Цитрус” Горана Матковића из Суботице.


Објективност Митје Коса 
 
Словенац Митја Кос из Љутомера се усталио као руководилац Судијског колегијума на касачким тркама у Суботици. Пре четири године је први пут био за „Дужијанцу“, а већ трећу сезону редовно суди касачке трке на суботичком хиподрому, за шта су га препоручили стручност и објективност.
 
- Атмосфера је супер, имате пуно коња и људи који су привржени овом спорту и коњарству и то ме привлачи Суботици. Одлично се овде осећам и због тога радо долазим, да није тако не бих преваљивао толики пут. Увек се радујем сваком сусрету и дружењу са пријатељима. Од када сам се родио уз коње сам и овај спорт, у коме сам упознао пуно добрих људи, спријатељили смо се и сусрећемо, када год за то има прилике. Код нас у Словенији сезона почиње следеће недеље, са закашњењем због корноне. Код нас је финансијски ситуација лоша и не знам како ће се одвијати и завршити - рекао је за наш лист Митја Кос.


Сезона касачких трка наставља се наредне суботе у Долову, а у недељу је тркачки дан у Чантавиру. На суботичком хиподрому наредни тркачки дан заказан је за 20. јун, потом се приређује традиционална трка „Суботичка миља”, а трећег викенда у августу Суботица ће бити и домаћин 93. српског касачког дербија.

Милорад Митровић

Фото: М. Митровић

Пројекат „Објективно у Суботици” реализује „Дунав Продукција”, а суфинансира Град Суботица. Ставови у оквиру подржаног медијског пројекта не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести