ДНЕВНИК У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ- Шушница: Велике инвестиције промениће лице општинe (ФОТО)

Општину Бачка Паланка красе велика природна богатства, а уз пољопривреду и индустрију, једна је од најразвијених општина у Војводини, мада, може се рећи и на нивоу целе Србије.
2
Фото: Дневник/ Ф. Бакић

Изузетно је погодна за развој транзитног саобраћаја, а у складу са тим, како је за „Дневник” рекао председник бачкопаланачке општине Бранислав Шушница, и на том пољу ће се радити у наредном периоду.

– Оно што нам недостаје јесте изградња моста преко Дунава, од Бачке Паланке ка Нештину. Споразум о изградњи је потписан прошле године са шпанским партнерима. Његовом изградњом биће промењено лице наше општине, јер нам се отвара много бржи пут до Београда, али и до Републике Српске, и то неће бити од значаја само за Бачку Паланку, већ целом Западно – бачком региону. Други велики пројекат потписан је између Покрајинске владе и ЈП „Путеви Србије”, а ради се о брзој саобраћајници од Бачке Паланке до Новог Сада. То ће нам бити додатно олакшање, како за становништво, тако и за привреду – рекао је Шушница.

Фото: Дневник/ Ф. Бакић

Бачка Паланка спада у прву категорију развијености општина у Србији, што са собом повлачи и малу стопу незапослености. Просечна плата за новембар прошле године била 74.874 динара, прича наш саговорник.

– Према евиденцији Националне службе за запошљавање, тренутно у Бачкој Паланци у евиденцији има 3.326 незапослених лица, док их је у 2014. години било 6.220. Овде имамо велики мултинационалне компаније које запошљавају много људи

попут „Таркета”, „Карлсберга”, затим нашег домаћег бачкопаланачког бренда  „Нектар”, као и фирме „Алинг Конел” у Гајдобри и слично. С обзиром на то да имамо више запослених, тако се и буџет повећавао и ове године износи 2.250.261.602 динара, односно 2.458.576.602 динара са трансферима виших нивоа власти за пројекте који се финансирају на двогодишњем нивоу. Када сам преузео свој први буџет, 2016. године, био је 1.350.000.000 динара – каже председник општине Бачка Паланка.

Солидан буџет општине даје могућности локалној самоуправи да новац улаже у различите пројекте зарад подизања квалитета и стандарда живота тамошњих становника. А како каже Шушница, свакако су најпоноснији на чињеницу да су за најмлађе суграђане успели да укину листе чекања, с обзиром на то да су у последњих седам година отворили шест нових вртића.

Фото: Дневник/ Ф. Бакић

– Једна од наших најве­ћих инвестиција претхо­дних година је изградња вртића „Дуга” на Синају у Бачкој Паланци, иначе тренутно највећег вртића у општини. Пројекат се реализовао кроз две фазе. Прва фаза је рађена у 2022. години, а укупна вредност изведених радова износила је 70.609.616 динара без ПДВ-а. Радови друге фазе почели су у септембру исте године, а завршени су  у мају 2023. године и њихова укупна вредност била је 104.472.535 динара без ПДВ-а. Изградња вртића „Дуга” је финансирана из сопствених средстава буџета општине Бачка Паланка и укупна вредност пројекта је 175.082.152 динара без ПДВ-а. Тај објекат обезбеђује место за 180 до 200 малишана – истакао је Шушница.


Пет фискултурних сала за седам година

У претходних седам година, на територији општине Бачка Паланка отворено је пет фискултурних сала, а последња је изграђена у ОШ „Свети Сава”. То је иначе и једина школа која није имала своју салу до сада. Радови су урађени кроз двогодишње финансирање, а целу инвестицију обезбедила је општина из локалног буџета у износу од 110.361.675 динара са ПДВ-ом.

Фото: Дневник/ Ф. Бакић


По његовим речима, уз помоћ Министарства за бригу о породици и демографији, а путем Јавног позива за доделу бесповратних средстава опредељених за суфинансирање мера популационе политике и подршке у области породице и деце јединицама локалне самоуправе у 2023. години, општини су додељена средстава од 9.211.157 динара за опремање тог вртића, док је и сама бачкопаланачка општина имала сопствено учешће у износу од 6.140.771 динара.

Изградња паркинг простора за путничка возила, пешачких стаза, колског улаза у двориште дечијег вртића „Дуга”, атмосферске и фекалне канализације и јавног осветљења на делу улице Банатске, тачније, од улице Тополске до Марка Орешковића у Бачкој Паланци је финансирана из сопствених средстава буџета Општине Бачка Паланка. Вредност инвестиције износи 27.078.086 динара са ПДВ-ом.

Осим вртића, општина је улагала и у уређење пешачких површина и паркинг простора у централној градској зони у Бачкој Паланци, захваљујући Јавном конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у области локалног и регионалног економског развоја који је расписала Управа за капитална улагања АП Војводине. Одобрена су средства у износу од 162.000.000,00 динара за прву фазу, док је за другу издвојено приближно 170.000.000 динара. Инвестиција је започета прошле године у децембру, а биће завршена до септембра ове године.

Фото: Дневник/ Ф. Бакић

– У току је и реконструкција и доградња постојећег приземног објекта МЗ Братство, у објекат намењен дневном боравку за децу са сметњама у развоју у Бачкој Паланци, у Улици 20. Октобра. Радови су почели крајем новембра прошле године, а пошто се ради о двогодишњем пројекту, његов завршетак очекујемо ове године. Укупна вредност инвестиције по Уговору о јавној набавци износи 71.099.547 динара са ПДВ-ом, те смо од Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова добили 51.100.000 динара, а остатак средстава планиран је у буџету општине Бачка Паланка – поручио је Бранислав Шушница.

Инвестиционо одржавање спортских терена на Партизану у Бачкој Паланци вреди 9.496.034

динара, а председник општине каже да је за те намене прошле године издвојено 6.000.000 динара од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, док је остатак дотирала локална самоуправа. Такође, урађена је и реконструкција система јавне расвете на територији општине Бачка Паланка, имплементацијом паметног ЛЕД система. Укупна вредност процењена је на 356.000.000 динара са ПДВ-ом.                                                                  

Ивана Бакмаз

Фото: Ф. Бакић  

Фото: Дневник/ Ф. Бакић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести