Дневник у селу с именом и презименом: Змајево

Захваљујући доброј географској позицији, на путу између Новог Сада и Врбаса, Змајево као највеће село у врбаској општини бележи можда и најмању стопу незапослености до сада, али и најмањи одлив становништва.
zmajevo
Фото: Дневник/ В. Фифа

И заиста, кад уђете у то место, краја му нема! Тако да је, село које је добило име по Јовану Јовановићу Змају идеално за оне који хоће да раде, а и да живе у мирнијој околини.

- Осим што смо између два града, имамо и индустријску зону и страног инвеститора где је запослено доста наших мештана - каже председник Савета Месне заједнице Змајево Немања Завшић. - У зависности од професије којом се баве, млади одлучују да остану овде. Рецимо, ја сам завршио основне и мастер студије права, посао ми је мобилан, а и волим Змајево, тако да сам одлучио да се вратим из Новог Сада. Примећујем да доста младих брачних парова и избегличких породица овде добија куће, тако да имамо и мало оних које су празне. Моји пријатељи из Равног Села хоће овде да се доселе и већ месецима не могу да пронађу кућу.

Због свега што смо чули у овом великом селу чини се да Змајево има позитивну перспективу; велико је а мирно, уверавају нас мештани. Међутим, није то село тако изгледало и некад, бар како се старији присећају.

Фото: Дневник/ В. Фифа

- Често с баком причам о томе како се овде живело кад се она доселила шездесетих година - наводи наш саговорник. - Како ми је причала, тада је у Змајеву постојао само главни пут, а било је много више људи него сад. Око 7.000 становника бројало је ово село, а сад нас реално има око 4.000.

Тај број данас чине претежно Срби, Мађари, Хрвати, Русини и Роми. И, као што нам увек свугде кажу - сви сложно живе. А до Првог светског рата, Змајево је било немачко насеље и звало се Окер. Потом је добило име по Николи Пашићу те се звало Пашићево, а онда након Другог светског рата добило је име које и данас стоји на таблама на улазима/излазима у/из села.

- Крајем прошле године добили смо од Покрајине пројекат за постављање вишејезичних табли на улазима у село, као и на установама и нико није правио проблем - поносан је Завшић, наводећи да је тај пројекат коштао око 400.000 динара.


Ко познаје Змајево, радо му се враћа

Најбољи излазак у Змајеву, ма и у целој општини Врбас, бар како млади тврде, јесте у једном од најстаријих локала „Коприва”. Средином осамдесетих породица Копривица сазидала је кућу на главном шору која је најпре имала кафаницу, а кад је снајка из Новог Сада дошла пре 30 година и преузела посао у своје руке, локал се проширио, а и почео да привлачи млађе генерације.

- Прво сам услуживала бабе и деде, па онда маме и тате, а сад клинце - насмејана је Биљана Копривица која нас је дочекала у свом угоститељском рају. - Ја Змајево обожавам! Не волим ово место због кућа, већ због људи. Да сте дуже овде, знали бисте о чему причам и чешће бисте се враћали. Имам утисак да се у последње време људи чак и досељавају.


Змајево је, макар тако делује, стално у неким пројектима. Нон-стоп се нешто ради, дорађује, сређује, уређује,... Недавно су уредили и пијацу чиме је коначно решено питање санитарног чвора, расвете и пијачних места. Санирали су све дивље депоније и урадили су два дечја игралишта и теретану на отвореном. У току су завршни радови на фасади Месне заједнице, а тај објекат добио је и нов кров. Основној школи је одобрен пројекат за комплетну реконструкцију и радови се очекују наредне године, а ускоро се очекује и реновирање Дома културе.

Фото: Дневник/ В. Фифа

- Јавна расвета није била у најбољем стању, свака пета сијалица је била неисправна, а сада смо се изборили да се то среди и око 90 одсто сијалица ради у селу - поносан је председник Савета МЗ јер није мала ствар у 21. веку осветлили село. - Рецимо, ове године је чак 15 деце било испод црте за јаслице и успели смо да се договоримо са предшколском установом да обезбеде још једну просторију. Заједно са њима смо је опремили, запослили смо још два васпитача и медицинску сестру, тако да су сада сва деца примљена. Такође, за добар део села већ је урађена канализациона мрежа, мислим да само у две улице није, али свакако нико још није прикључен. Некада смо имали и бању у Змајеву, будући да за нашу жуту воду кажу да је лековита, тако да постоји идеја да се оживи тај сеоско-бањски туризам. Највећи проблем су нам пси луталице и стално апелујемо на грађане да не пуштају своје љубимце. Пре неколико месеци смо одржали и трибину на ту тему, покушавајући да утичемо на свест људи.

У време доколице, Змајевчани могу да се информишу о свему у сеоским новинама „Змајевачки информатор” који излази на свака три месеца од прошле године. А кад им је до танцовања и забаве на улици, имају прилику да се окупљају на препознатљивој манифестацији „Културно лето Змајево” која траје пет дана, па су преосталих 350 у години мирни по питању организовања фестивала. Али, шалу на страну, никад није досадно у Змајеву.

Напротив. Осим што на сваком ћошку, и између њих, имају по кафану, то место може да се похвали и бројним спортским догађајима, турнирима, приликама за тренирање. Па тако имају и велики Спортски центар у оквиру којег се налазе тениски терени, терен за мали фудбал са вештачком травом, три фудбалска стадиона, као и зграда у којој су тренинзи аеробика и стоног тениса. За оне који преферирају културу и уметност, у сеоској библиотеци често се организују књижевне и песничке вечери.

Леа Радловачки

Фото: Вања Фифа

„Ћира” касни ал’ се стиже куд се пошло

Фото: Дневник/ В. Фифа

Средњошколци из Змајева иду у средње школе у Врбасу или у Новом Саду. Магдалена Ковач Года (15) ученица је другог разреда новосадске техничке школе „Милева Марић Ајнштајн” где се припрема за моделара одеће. Путује возом, који увек касни бар десет минута, и сваког дана у њему проведе око сат времена у оба правца.

- Док се возим или учим, или се дружим с осталима који путују - каже Магдалена коју смо срели на станици. - Кажу да ће у мају укинути воз, тако да ћу морати да се преселим у Нови Сад.

Фото: Дневник/ В. Фифа
L0RY
06.10.2019 • 13:43
Svaki put kad prođem kroz ovo selo kažem sebi da sam srećna što više ne živim tu.
Ovaj tekst samo "lepa slika" jednog potpuno zanemarenog mesta sa ogromnim turističkim potencijalom, jer obiluje geotermalnim vodama pogodnim za bazene i dogrevanje domaćinstva.
Prebacite ovo selo u susednu Mađarsku i dobili bi ste drugu Mako banju i Djula banju u kojima ljudi lepo žive od turizma i imaju zavidno uređenu infrastrukturu.
Prcko
07.10.2019 • 00:33
Al ste ga nakitili kao da je Las Vegas,ujutru voz pokupi ljude uvece vrati.preko dana grad duhova.dodju da prespavaju.
marko
07.10.2019 • 08:57
Sve je to lepo,ali sto nije spomenuta staza zdravlja, ipak je to bio kapitalni projekat,zastk nije spomenut problem sa atmosferskim vodama... Ima tu mnogo pitanja bez odgovora i nije to sve toliko idilicno kao sto Zavisic predstavlja.
Dr Svedic Vesna
09.10.2019 • 12:41
U Zmajevu sam zivela i radile 3 godine. Davno je to bilo. Zmajevo cine Zmajevcani( vredno napisati velikim pocetnim slovom) dragi i dobro ljudi. To se nije promenilo. Veliki pozdrav svima
EUR/RSD 117.5773
Најновије вести