„Дневник” у вишевековном селу – Сакуле

Село Сакуле, (а) у Банату, у општини Опово, право је место за миран и породичан живот, кажу житељи, тврдећи да имају све што им је потребно - школу, амбуланту, апотеку, пошту, спортске терене, парк, продавнице, кафиће...
Sakule/S. Susnjevic
Фото: С. Шушњевић/Село Сакуле

Имају добру пијаћу фабричку воду, расвету у целом месту, развучен гас који треба још да се прикључи на гасовод у Дебељачи, капелу, неколико привредних објеката, велика и мала пољопривредна газдинства...

- Село је лепо, може да се живи - каже председник Савета Месне заједнице Сакуле Милорад Јешин, који је на тој функцији од 2009. године јер, евидентно је, залаже се за своје село и сусељане. - Људи гледају да се нешто донесе селу... Тако је урађен нов пут од Баранде до Сакула и од нас до Идвора, скоро све улице су асфалтиране, Дом културе је нов намештен, имамо спортске терене за кошарку, мали фудбал, мини-пич, велики спортски терен. Следеће године би требало комплетну школу да средимо, за шта смо од Покрајинске владе добили 60 милиона динара. Радимо и на томе да санирамо и кров на православној цркви светог Николе.

Фото: С. Шушњевић/Сакуле

Осим храма, исто име носе и Културно-уметничко друштво, док на стадиону Фудбалског клуба „Борац” стоји и натпис „Свети Никола”. Слава села је 9. септембра, када су Сакуле ослобођене у Другом светском рату, али највећа манифестација коју имају јесу „Овчарски дани” које организује Удружење сточара „Овчар” последње седмице у марту.

Фото: С. Шушњевић/Сакуле

- Тада се код нас скупи око четири-пет хиљада људи, буде трка магараца, кува се гулаш, оцењују се стока и механизација - појашњава Јешин, додајући да у селу имају све мање грла оваца, али да се још увек добро држе са фармама крава, укупно имају око хиљаду грла. - Иначе, Сакуљани путују у Београд и Панчево на посао, али и ми овде имамо неколико фирми, али да су плате веће, нико не би одлазио са стране.

Фото: С. Шушњевић/Сакуле

Највише житеља Сакула се, према томе, и одселило у поменута два града, мада их има и у Зрењанину и Новом Саду. Тако да, у овом банатском селу тренутно преспава нешто више од 1.800 душа.


Асфалтирају улице, крпе ударне рупе

У Сакулама се тренутно асфалтирају четири улице - Омладинска, Банатска, Нушићева и Војвођанска, укупне дужине непуних 1.300 метара и стандардне ширине од 3,5 метра. Реч је о инвестицији вредној 12,35 милиона динара, а извођач радова је панчевачка фирма „Штрабаг”.

Фото: С. Шушњевић/Сакуле

- У току су радови на припреми терена, па онда иде асфалт - каже председник општине Опово Милош Марков, који је приликом наше посете Сакулама требало да обиђе радове, што је одложено због лошег времена. - Речено нам је да ће све бити готово у наредних десетак дана, а упоредо са асфалтирањем, крпимо и ударне рупе у селу, тако да ћемо све завршити у ходу.


Селили сеса кулеу ново место

Село Сакуле помиње се у списима већ 1432. године. Првобитно је било неколико километара даље, у близини куле која је у међувремену порушена, па када су се житељи старог села селили у ново, говорили су да долазе „са куле”. У новом селу насељавају се претежно Срби из Срема, а касније и из Кикинде и Меленаца.


- Село поприлично стари, имамо око 60 празних кућа, јер има доста Београђана који су такође старији, решили су да продају тамо стан за 100.000 евра и овде да купе кућу за 10.000 - прича наш саговорник.

Фото: С. Шушњевић/Сакуле

Осим што су „кратки” са млађим генерацијама, тако слабо стоје и са угоститељским објектима, јер од пет кафана више не ради ни једна, док како-тако функционишу још један кафић и спортска кладионица.

Фото: С. Шушњевић/Милорад Јешин

- Имамо легат нашег сликара, академца и писца Зорана Петровића и желели бисмо да једну просторију наменимо његовим радовима - каже председник Савета Милорад Јешин, показујући нам 12 аката сликарових пријатељица које се за сада налазе у сали у објекту Месне заједнице.

Леа Радловачки

IgorRS
30.11.2021 • 13:49
Kako divno..da li je realno sve tako?
EUR/RSD 117.3375
Најновије вести