До краја године нова расвета у Бечеју

БЕЧЕЈ: Одборници бечејског парламента су на недавној 51. седници већином гласова дали сагласност на коначан нацрт јавног уговора о јавно-приватном партнерству за вршење услуга реконструкције и модернизације система јавног осветлењења применом мера уштеде енергије ЛЕД технологијом на територији целе општине Бечеј, а јуче је потписан и уговор.
1
Фото: Драган Тошић, Силвестер Хорват и Предраг Јокић

У име општине Бечеј уговор је потписао председник Драган Тошић, а у име приватног партнера, носиоца посла „Есцо Елиос“ д. о. о. Нови Сад директор Силвестер Хорват и Предраг Јовић у име члана групе  „Кееп лигхт“ д. о. о из Београда.

Остварењем овог пројекта питање јавне расвете биће далеко боље регулисано. Крајње је време било, јер су свакодневно биле притужбе на расвету разних делова Бечеја и насељених места. Вредност капиталне инвестиције је 2,35 милиона евра и општина неће издвојити ни динар, а током трајања јавно-приватног партнерства 13 година издвајања за електричну енергију неће бити већа од садашњих. Напротив. Није занемарљиво и то што ће истог квалитета расвету имати грађани било ког дела Бечеја, али и мештани Бачког Градишта, Бачког Петровог Села, Дрљана, Милешева, Пољанице и Радичевића.

-Драго нам је да смо добили захтеван посао у бечејској општини. По уговору имамо рок од шест месеци за припрему и реализацију посла, али ми верујемо да ћемо све завршити до краја године, јер је то нама у интересу. Читав пројекат ће бити најквалитетније урађен и грађани бечејске општине добиће квалитетно осветљење. Зато ће бити уграђене светиљке светски реномираног произвођача „Филипса”, чија је дуговечност 25 година. Јер, ми од произвођача купујемо и додатне дугорочне гаранције, како бисмо се обезбедили да кроз цели период док су у функцији увек имамо резервне делове за одржавање - рекао је приликом потписивања уговора директор Силвестер Хорват. 

По пројекту предвиђена је замена 5.009 живиних сијалица новим штедљвим ЛЕД светиљкама, а постојећа расвета постављена средствима виших нивоа власти током минулих пар година неће се мењати.

- Поред замене светиљки, мењамо и држаче где је потребно, клеме, управљачки систем који укључује и искључује расвету. Велик је то посао, али смо спремни да одговоримо задатку. Ангажоваћемо десеточлану екипу са четири покретне корпе. Флексибилни смо и ако треба повећаћемо екипу на терену. Али, завршетак радова не зависи само од нас, већ и од временских услова, од електродистрибуције којој се морамо прилагођавати... Међутим, радили смо већ овакве послове у петнаестак општина и имамо искуства у организацији посла. Наши људи су већ на терену и раде припремне радове, а почетком новембра очекујем да кренемо са конкретном заменом светиљки - додао је Силвестер Хорват.  

На одржавање јавне расвете бечејска општина сада троши око шест милиона динара, а у току јавно-приватног партнерства наредних 13 година то ће бити обавеза приватног партнера.

-Нама је најбитније, поред уштеде, да грађани у свим деловима града и у насељеним местима имају адекватно осветљење. У оквиру одржавања, наш партнер има обавезу да у року од 48 сати замени светиљку. Наша је обавеза да порадимо на проблему намерног уништавања светиљки. Инсталираћемо видео- надзор на критичним местима, али морамо да разговарамо са нашом децом и укажемо им на штетност онога што појединци самостално или у групама раде. Сијалице разбијају наша деца, зато није на одмет да се о том проблему разговара у кући, школи, да се путем  медија апелује на престанак хулиганства, а и на нама који водимо локалну самоуправу је да све учинимо како би се такви инциденти смањили и искоренили – поручио је председник општине Бечеј Драган Тошић.                                      

В. Јанков

Пројекат „Бечеј правовремено” реализује Продукција ДВП Дигитал, а суфинансира Општина. Ставови изнети у оквиру пројекта не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести