До лета завршетак погона за пречишћавање питке воде у Бачком Моноштору

СОМБОР: Половином прошлог века Сомборци су водили рачуна о временима која долазе, па су још тада изградили моћну и савремену фабрику воде на Јарошу, а нешто касније и сложени уређај за пречишћавање отпадних вода, какав имају још само три града у Србији.
vodovod monostor
Фото: Градоначелник Антонио Ратковић у обиласку постројења, фото: Град Сомбор

Почетком овог миленијума су се увелико развијали планови за проширење капацитета артешких бунара на Јарошу, да би 2015. године била у рад пуштена нова фабрика воде, а две године касније је стара у потпуности реконструисана.

Овим потезом су се капацитети снабдевања житеља града питком водом дуплирали, са 200 „скочили“ на чак 400 литара у секунди, чиме је отворен простор да се изградњом регионалног водовода на градску мрежу беспрекорно здравом водом снабдевају и житељи околних села. До сада су на градски водовод прикључени Светозар Милетић, Чонопља и Кљајићево, а како је најавио сомборски градоначелник Антонио Ратковић, колико овог лета биће решени проблеми водоснабдевања још неколико села.

- Ове године добили смо и средства за бустер станицу у Стапару од Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и очекујемо да ће кренути радови на изградњи бустер станице, те да ће, поред грађана Моноштора, и грађани Стапара и Дорослова коначно добити питку воду у својим насељеним местима - поручио је градоначелник Ратковић приликом обиласка радова на изградњи фабрике за прераду воде у Бачком Моноштору.

Реч је о посебном водоводном систему Јавног комуналног предузећа „Водовод“ Бездан, које питком воде снабдева насеља на северозападу градског подручја, то јест поред самог Бездана и Бачки Моноштор, Колут и Бачки Брег.

Један од пројеката који ће побољшати водоснабдевање села је и изградња постројења за прераду воде за пиће у Бачком Моноштору, чије је радове обишао Ратковић са сарадником односно чланом Градског већа за област комуналних делатности и инвестиција Мирославом Ковачићем. Постројење ће радити по принципу затвореног система, где је целокупан процес заокружен и где се ни једна кап воде не одбацује већ се враћа у систем на прераду. Овакав систем се према речима директора ЈКП „Водовод“ Бездан Дејана Кубатова по први пут примењује у Србији.

- Фабрика за прераду воде у Бачком Моноштору је у самом финишу посла. Остало нам је још неких реално месец до месец и по дана озбиљног посла, након тога следе припреме за пуштање у рад. Завршетак радова, што се механике тиче и што се технологије тиче, очекујемо крајем априла или почетком маја, након тога ћемо почети са техничким припремама за пуштање у рад и са пробама рада – реферисао је Кубатов сомборском градоначелнику Ратковићу, који је нагласио да према ономе што је представљено радови иду добро и да ће сви рокови који су задати бити испоштовани

- Ми искрено очекујемо да би почетком јуна требало да почне пуштање пречишћене воде у систем и да коначно становници Бачког Моноштора добију квалитетну воду за пиће – нада се Ратковић.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести