Два контејнера за анимални отпад између Мартинаца и Лаћарка

ЛАЋАРАК: Градска управа за пољопривреду Сремске Митровице и Месна заједница Лаћарак одржали су састанак са представницима сточара и инспекцијских служби у вези са превентивним мерама против афричке куге код свиња.
martinci
Фото: Martinci, foto: Youtube Printscreen

Договорена је локација између Мартинаца и Лаћарка где ће се у наредних 10 дана поставити два контејнера за одлагање анималног отпада. Сакупљени отпад свакодневно ће се односити до кафилерије у Сомбору. До средине године планирано је постављање терминала- контејнера са хладњаком, где ће се одлагати анимални отпад.

Надлежни моле сточаре да се придржавају превентивних мера против сточне заразе, а нарочито да одлажу анимални отпад у контејнере предвиђене за ту намене. У том циљу, појачан је и рад комуналне инспекције, као и комуналне полиције, како би се спречила појава афричке куге код свиња.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер најавио је да ће проблем одлагања анималног отпада добити трајно решење у наредних неколико месеци, а сада је неопходно предузети мере како би се спречила зараза.

„Пошто имамо појачан тов свиња, једна од мера је јесте решавање проблема несавесног одлагања животињског отпада поред путева и у каналима. Нови контејнери налазиће се између Лаћарка и Мартинаца, а надлежне инспекције појачаће контролу критичних тачака“, каже Санадер.

Нови контејнери налазе се ван насељених места, обезбеђени су струјом, а приступ до њих водиће преко магистралног пута, избегавајући насељена места.

„Идеја је да специјализовано возило по позиву долази код пољопривредника по анимални отпад и да та услуга у почетку буде бесплатна. Процена је да је за одлагање анималног отпада неопходно обезбедити између 30 и 40 милиона динара“, сматра Санадер.

Такође, у циљу мера, ловачка удружења радиће одстрел дивљих свиња, које су такође преносиоци заразних болести, па и свињске афричке куге. Начелник Комуналне полиције Слободан Кекић каже да је уочена већа појава одлагања комуналног отпада, поготово између Лаћарка и Мартинаца, па је појачана и контрола на овом потезу.

Казне за физичко лице затечено приликом одлагања анималног отпада на локацију која није за то предвиђена износе 5.000 динара, за правно лице 100.000 динара, док је за предузетнике предвиђена казна 75.000 динара, подсетио је Кекић.        

М. Сћ

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести