ЕКО ВРТИЋ Кад шестогодишњаци рециклирају и компостирају

СУБОТИЦА: Запослени у вртићу „Зека”, суботичке Предшколске установе „Наша радост” први су препознали значај заштите животне средине и више од 15 година најмлађе Суботичане уче како да чувају природу, рециклирају, компостирају...
d
Фото: Dnevnik.rs

Биљана Мамужић руководилац вртића објашњава да су 2004. године почели да компостирају јер су приметили да бацају пуно органског отпада у смеће.

- Тада нам је помогла градска управа и организација Терас и добили смо први компостер. Онда смо временом кренули у шуму да истражујемо природу. Имамо јако лепо двориште па смо приметили да треба да посадимо много дрвећа и пошумимо вртић. Наш рођендан је 5. јуна када је и Светски дан заштите животне средине. Надамо се да ће деца оно што науче у ветићу да пренесу и на родитеље, пријатеље  и комшије – рекла нам је Биљана Мамужић.

Запослени у вртићу „Зека” су и координатори за програме заштите животне средине за све вртиће у Суботици. Малишани уче шта је примарна рециклажа, због чега треба да се рециклира папир, пластика, чепови, али и старе батерије.

- Деца прикупљене батерије доносе у вртић и заједно са својим васпитачима, употребом одређених уређаја, проверавају да ли су оне празне или не. То смо радили са професором Денеш Тот и то је била прилика да се деца и родитељи упознају како треба поступати са опасним отпадом - објашњава Биљана Мамужић.

Вртић је укључен и у акцију „Чепом до осмеха” и разврставају чепове по боји и величини. Шестогодишњи Андрија и његова другарица Ленка испричали су нам како су прошле године посадили јелку, како сакупљају чепове за болесну децу, а у дворишту вртића скупљају смеће и носе у контејнер као права еколошка патрола.

Текст и фото: С. Иршевић

EUR/RSD 117.9612
Најновије вести