Еколози на састанку са челницима Србобрана: Проблем Криваје и даље погађа три општине

СРБОБРАН: Представници Еколошких покрета општине Србобран, Врбас и Бачка Топола састали су се са челницима општине Србобран и разговарали о проблемима који угрожавају животну средину, као и решењима за неке од њих.
krivaja bajsa 2.jpg
Фото: Дневник (Јелена Ивановић)

Примарна тема били су узроци и последице загађења река Криваје, али се разговарало и многобројним другим проблемима - недостатак канализационе мреже и пречишћавање фекалних вода, загађивање водотокова, квалитет пијаће воде и потреба обнављања водоводне мреже, пошумљавање и озелењавање, односи према грађанима, удружењима. Састанак је послужио и за размену информација о плановима, програмима, заједничким проблемима и могућности њиховог решавања кроз непосредну сарадњу - наводе из Еколошког покрета Врбаса.

Састанку су присуствовали председник општине Србобран Радивој Дебељачки, заменица председника општине Милица Зарић, члан Општинског већа др Илија Газепов,  помоћник председника општине Зоран Дудварски, председник председника Еколошког покрета општине Србобран и координатор цивилне Асоцијације ЗОРТ Драган Курјачки, председник Еколошког покрета “За садашњост и будућност” из Бачке Тополе Петер Червењак и председник Еколошког покрета Врбаса Ратко Ђурђевац.

Из Еколошког покрета Врбас навода да су од председника општине Србобран сазнали за акцију садње од пре десетак дана, коју је њихов ЈКП Градитељ, уз подршку волонтера, извео у Надаљу а по пројекту Шумарског факултета из Београда. Засађено је 6.000 садница са осам врста аутохтоног дрвећа.

- То је бројка која прелази 50 одсто постојећег шумског фонда у њиховој општини, што је наравно, за сваку похвалу. И за наредни период најављене су сличне акције што би ову општину дефинитивно извукло са неславног приземља пошумљености у Србији. Међутим, еколошки резултати су појачани и изградњом фабрике воде у Надаљу и завршетком пројекта за сличну фабрику у Турији - наводе из ЕПВ. - Такође је завршен пројекат и исходоване су све дозволе за пречистач отпадних вода и канализациону мрежу у Србобрану.

С друге стране, предлог еколога за прикључење на врбашки пречистач, наишао је на тврд став. Наиме, од пречистача у Врбасу до Србобрана готово у правој линији постоји давно напуштени Бечејски колосек, који би, вероватно омогућио јефтиније планирање и трасирање потисног вода, без оптерећења екпроппријацијом приватних парцела, што је био предлог еколога, међутим, према њиховим речима, наишли су на затвореност локалне самоуправе.

М. Стакић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести