Енергетска ефикасност за пример

ВРБАС: Делегација општине Врбас, у којој су били Милан Глушац, заменик председника општине Врбас, Жељко Зечевић, енергетски менаџер КЕМ и Игор Миловић,

руководилац Одељења за комуналне и грађевинске послове, учестовала је на 11. конференцији “ Примери пројекта енергетске ефикасности и примери добре праксе” која је одржана у Бечу.

Врбашка општина представила је Пројекат јавно-приватног партнерства замене јавне расвете по ЕСЦО моделу. Инвестиција у овом пројекту враћа се искључиво кроз уштеду енергије , па је због тога први успешно реализован пројекат такве врсте у овом делу Европе.-  Општина Врбас је једина од локалних самоуправа  присуствовала конверенцији, на којој смо замолили све релевантне чиниоце да нас имају у виду као могућег поузданог партнера , који се у више наврата доказао на разним пројектима- објашњава Милан Глушац.- Желимо и убудуће да сарађујемо и на другим пројектима, отворени смо за имплементацију нових технологија. Имамо и жељу да кроз нова партнерства прикупимо нова знања, техничке и финансијске ресурсе у циљу повећања квалитета живота наших суграђана..

Он напомиње да је Врбас, тимским радом, уз подршку локалне самоуправе, реализацијом пројекта енергетске ефикасности постао лидер у Србији на пољу енергетског менаyмента. Уједно, Канцеларија за енергетски менаyмент постала је најопремљенија и најстручнија у земљи.Међу успехе Канцеларије за енергетски менаyмент општине Врбас спадају и номинација  за европску и светску награду за енергетску ефикасност у 2015.години, због сертификације и имплементације ИСО 50001 стандарда, развијања сопственог софтвера за праћење енергетске потрошње јавних објеката ИСЕМ, улагања у пројекте енергетске оптимизације јавних објеката, пројекта замене јавне расвете у Бачком Добром Пољу, учешћа у пројекту СЕЦО Швајцарског министарства финансија... Ова канцеларија заслужна је и за низ иновативних пројеката као што је први Зеро енерги објекат- вртић у Виноградима.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести