Фестивал у Адорјану: За ручак се појело 8.500 кобасица и 1.500 хурки

АДОРЈАН: Фестивал хурки и кобасица у Адорјану код Кањиже јуче је приређен седми пут, а целодневни кулинарски и културно забавни програм био је велика гозба за преко 10.000 посетилаца из војвођанских места и иностранства. У справљању кобасица и хурки такмичило се 109 екипа из Србије, Мађарске, Румуније и Словачке.
adorjan hurke
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Ова манифестација нама пуно значи, јер у село дође десет пута више посетилаца и гостију него што имамо становника, наглашава председник МЗ Адорјан Чаба Боршош.

Како је даље казао, много њих долази са стране на такмичење или да пробају какве се хурке и кобасице овде справљају.

Десет екипа стигло нам је из Мађарске, три су одустале због јутрошње густе магле, а из војвођанских места имамо екипа од Панчева, преко Мужље и Суботице, до Сомбора, похвалио се Боршош.

За најбољу екипу главна награда је двобраздни плуг и неке ситније награде укупне вредности 150.000, а укупни наградни фонд је око 600.000 динара.

После магловитог јутра, домаћине и посетиоце у Адорјану је огрејало сунце и изузетно весело расположење, уз наступ свадбарских оркестара из Кикинде, Трешњевца и других места. Организатори из Адорјана су се потрудили да сви посетиоци буду угошћени па је у време ручка за велику гозбу бесплатно подељено печених 8.500 кобасица и 1.500 хурки у земичкама.

За окрепљење и освежење од јутра до вечери бринули су и угоститељи, а добра је била понуда вашарких, занатских, сухомеснатих и других производа.    

Међу бројним гостима био је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, који каже да је био и на претходним манифестацијама у Адорјана и његов утисак је да је атмосфера изванредна, послужило је и лепо време, пуно је такмичарксих екипа и посетилаца.

Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Ова манифестација полако постаје бред Адорјана и кањишке општине. У овом моменту манифестација не значи превише у туристичкој понуди, али сигурно носи огроман потенцијал. Треба се определити да ли ће ово бити пре свега туристичка манифестација или за људе из околине који су заљубљеници свињокоља и специјалитета који се справљају за време свињокоља. Мислим да ту треба наћи равнотежу, али евидентно је да се из године у годину напредује... 

За справљање кобасица и хурки на лицу места свака екипа је добила по пет килограма меса и изнутрица. Свако је месо млео и зачинио по свом рецепту, а екипа „Круменакер млинови“ из Бачког Петровог Села пажњу је привукла необичним патентом.

Машина за млевење намонтирана је тако да се уместо ручно, уз помоћ ланца меље покретањем педала бицикла, а како функционише овај јединствен изум лично је испробао и председник покрајинског парламента Иштван Пастор.

Круменакер млинови једини у Војводини производе каменове за млевење житарица, а ми овде месо за кобасице и баротину за хурке мељемо без камена уз помоћ бицикла. То сам ја патентирао, а да изум функционише и све се напреви заслужан је власник фирме Андраш који вози бицикл, заједно са осталим колегама. Хурке и кобасице правимо по домаћем рецепту, а пре три године на четвртом фестивалу овде у Адорјану освојили смо друго место у справљању хурке. Укусне хурке увек правимо, има доста екипа и велика је конкуренција, а све зависи од жирија, каже  Шандор Ерег из Бачког Петровог Села. 

Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Томислав Баца Суботички из Новог Милошева уверава да је за добре банатске кобасице потребно квалитетно шарено свињско месо самлевено на четири-пет милиметара, од зачина се користи бибер, со, млевена слатка зачинска паприка, може и мало љуте да буде пикантна.

Не треба ту много паметовати, него треба радити домаћински, што једноставније, то кобасице буду боље, категоричан је Суботички.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести