Фестивал вина у Кањижи: Капљица у узорцима из четири земље

ХОРГОШ/КАЊИЖА: Виноградари и винари окупљени у Вински витешки ред Свети Орбан из Хоргоша у мају већ традиционално организују међународно такмичење винара, а у Кањижи се усталио „Фестивал вина”, који се одржава осми пут и биће у петак и суботу 24. и 25. маја у малом парку испред Градске куће.
1
Фото: Узорци вина оцењивани у Хоргошу  

Представиће се десетак домаћих и винарија из Мађарске, уз пригодни културно-забавни програм.

У Хоргошу је пет стручних жирија састављених од енолога из региона оценио квалитет вина из лањске бербе, чак 267 узорака божанске капљице из виногорја околних земаља, а додела признања произвођачима биће у суботу 25. маја у 14 сати на тргу испред Дома културе.

Велики мајстор Винског витешког реда Свети Орбан из Хоргоша Иштван Бачкулин каже да су оцењивана вина из виногорја Румуније, Словачке, Мађарске и Србије.

- Пристигао је рекордан број узорака вина у односу на такмичења претходних година. Од 267 узорака имамо 141 белих, 100 узорака црвених, 24 розеа и два десертна вина. Ово је такмичење зато интересантно јер се упоређује квалитет вина са виногорја удаљених на југу 700 километара, са Косова, па до оних на удаљености од 300 километара из Словачке. Тако смо у прилици да видимо принос исте сорте ризлинг на простору који дели раздаљина од 1.000 километара - каже Бачкулин.

Фото: Иштван Бачкулин

Он додаје да винари на овим такмичењима и сусретима размењују искуства, тако да јако пуно могу да науче једни од других, како се једна сорта ризлинга показује код Неготина или Власотинаца, у околини Хоргоша на подручју Суботичко хоргошке пешчаре, па до виногорја у Мађарској, Румунији и Словачкој. 

Бачкулин каже да је ове сезоне винова лоза на подручју Суботичко хоргошке пешчаре добро поднела зиму, али да се виноградари увек прибојавају и касних пролећних мразева.

- Било је година када су касни пролећни мразеви причинили штету, јер су измрзли лоза и тек зачето грожђе најкасније 25. маја, на римокатолички празник Свети Орбан, који је узет за заштитника виноградара и винара. Прошле јесени смо у Хоргошу подигли споменик Светом Орбану - напомиње Бачкулин.

Текст и фото: М. Митровић 

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести