ФОРМИРАНА МРЕЖА ИНКЛУЗИВНОГ ОБРАЗОВАЊА У ОПШТИНИ БЕЛА ЦРКВА Додатна подршка деци из осетљивих група

БЕЛА ЦРКВА: На састанку који је одржан у великој сали општинске управе Беле Цркве формирана је мрежа инклузивног образовања за потребе реализације пројекта „Баци пет за бољи свет”. Мрежа ће представљати мултисекторско тело које ће допринети пружању додатне подршке деци и ученицима из осетљивих друштвених група.
1
Фото: БЦ Инфо

Том приликом је председница Општине Бела Црква Виолета Симић истакла да јој је задовољство што се велики број учесника локалне заједнице укључио у реализацију, док је координаторка пројекта Јасмина Туртуреа поручила да су одржане две обуке за формалне и неформалне партнере у Београду и Зрењанину. 

–Тема обуке је била јачање капацитета локалних самоуправа и институција, ради побољшања рада са децом којој је потребна додатна подршка. Пројектом су предвиђене бројне активности, од радионица, маскенбала и позоришних представа, до осликавања зида, спортских сусрета, игара без граница и трибина. Мрежа инклузивног образовања формирана је захваљујући председници општине, која ће пратити наш рад и пружити нам сву потребну помоћ. За мене је инклузија да свако дете има осмех на лицу, а осмех једног детета је осмех целог света – казала је Туртуреа.

Менаџер пројекта Дарко Остојић каже да на пољу инклузије белоцркванска општина парира осталим јединицама локалне самопураве у Србији. 

–Посебно је значајно то што је кренула реализација Регионалног центра за инклузију, зато верујемо да је пројекат „Баци пет за бољи свет” један велики искорак ка Министарству, да нас препозна као озбиљног партнера – нагласио је Остојић, додавши да инклузија креће из образовања, зато је битно унапредити постојеће мере јавне политике, али и дефинисати нове мере, за подршку инклузивном образовању на територији општине Бела Црква. 

Пројекат „Баци пет за бољи свет” реализује се у оквиру пројекта Министарства просвете, а у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, уз подршку Делегације Европске уније у Србији „Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка — „Учимо сви заједно”.  У њега су  укључене основне школе  „Мара Јанковић” из Кусића, „Жарко Зрењанин“ и „Доситеј Обрадовић, затим Дом за децу и омладину „Вера Радивојевић” Бела Црква, Центар за социјални рад „8. мај” Бела Црква, општинска организација Црвеног крста, као и Савет за образовање белоцркванске општине.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести