Голубинци живе и памте - традиција која се чува

ГОЛУБИНЦИ: Председница Удружења жена „Веселе Сремице” Звездица Црљен из Голубинаца каже да се, упркос томе што људи одлазе, њихово удружење труди да очува традицију и обичаје, као и Удружење жена „Голубиначка ружа”.
1
Фото: Фолклор у Голубинцима

- Организујемо разне догађаје у селу, у које се мештани укључују, иницирамо пројекте који имају за циљ очување културне традиције - каже Звездица Црљен. -Живимо скромно, као и сви, а некад смо били једно од најбогатијих, највећих села у Срему. Чак су једно време Голубинци били и општина.

Данас је ситуација доста другачија, али село је живо, видело се то и у суботу на осмој манифестацији „Чуваркућа”, која је започела летом голубова крај дворца Шлос. У културно – уметничком програму учествовао је ансамбл „Дукат“ из Голубинаца, који је представио део српске фолклорне традиције, као и словачке народне културе из оближњег места Стара Пазова, где живи заједница Словака. Пригодним говором присутне је поздравила Светлана Томов из Фондације 021. Она је нагласила важност неговања војвођанске мултикултуралности, што је и основни циљ пројекта „Чуваркућа” и члану Савета Месне заједнице Голубинци Мирку Першићу уручила скулптуру чуваркуће као симбола овог пројекта.

Фото: Обичаји и специјалитети

Током манифестације је била отворена и изложба слика новосадских академских сликара и вајара насталих током ликовне колоније „Чуваркућа – Војводина наша кућа“. Голубиначко издање „Чуваркуће” су посетили и представници Торка и Путинаца, два села у којима у наредном периоду треба да се одржи културно-уметнички догађај из пројекта Фондације 021 који слави мултикултуралност.

Део манифестације је био и етно базар на коме су посетиоци могли да уживају у домаћим сланим и слатким посластицама. За овај део манифестације побринули су се вредне чланице удружења жена „Веселе Сремице” и „Голубиначка ружа”, као и удружење грађана „Рузмарин” и „Коло српских сестара” из Голубинаца. Нажалост, невреме праћено грмљавином и јаком кишом је прекинуло културно-уметнички програм, али порука мултикултуралности је послата.

Сремско село са богатом историјом и традицијом није много различито од осталих војвођанских места.

- У Голубинцима се живи као и у сваком селу. Углавном се бавимо земљиорадњом, пољопривреда је главна привредна грана. Највећа мука је што одлазе целе породице, махом за Немачку - каже Звездица Црљен.

Удружење „Веселе Сремице“ постоји од 2013. године. Пре тога су мештанке биле активне у оквиру ХКУД-а „Томислав“, али су одлучиле да се осамостале, баве се традицијом и обичајима везаним за старинска сремачка јела и колаче. Таква типична, традиционална голубиначка јела -  „Око села“ теста, резанци с маком, кнедле са шљивама или гомбоце, шуфнудле, качамак и млеко, цицвару, показале су и на манифестацији „Чуваркућа”.

- То су све стара јела на којима смо ми одрастали, а научили смо од наших баки и мајки - објашњава Звездица Црљен и примећује да млади нису јако заинтересовани за савладавање кулинарских вештина потребних за старинске рецепте, али зато с одушевљењем једу кад им се понуди.

В. Х.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести