Горан Васовић предложен за почасног грађанина Бечеја

БЕЧЕЈ: Одборници бечејског парламента ће на 12. седници последњег јулског радног дана разматрати предлоге Комисије за доделу годишњих награда и звање почасног грађанина општине Бечеј и, највероватније, дати зелено светло, а председник бечејске општине Драган Тошић ће првог авустовског дана уручити признања на свечаној седници поводом Дана општине.
e
Фото: V. Jankov

Постојале су две иницијативе за престижно звање. У конкуренцији су били фронтмен музичког бенда „Ева Браун“ и оснивач химанитарне родитељске организације ДМД (Дишенова мишићна дистрофија) Горан Васовић и вишегодишња државна првакиња у соло и групним диско денс категоријама са запаженим успесима и на светској сцени. Комисија у саставу: председник Дане Мандић (спорт и туризам), заменица председника Ђијанта Ловаш и чланови Љиљана Димић (здравство), др Анђелко Мишковић (привреда и пољопривреда), Дијана Петер и Ференц Тот (локална самоуправа), Балаж Серда (култура и цивилне организације),одлучила је да Горана Васовића предложи за почасног грађанина општине Бечеј.

За најважније друштвено признање општине Бечеј, годишњу „Првоавгустовску награду“  стигло је 12 иницијатива, а Комисија се определила за, уобичајених, седам предлога, од којих су четири колективне и три појединачне: Дом здравља Бечеј за остварења и афирмацију у области здравства, Куглашки клуб Војводина из Бачког Градишта у области спорта, ОШ „Петефи Шандор“ за унапређење образовног рада са децом, Круг интелектуалаца „Браћа Тан“ у области цивиљних органиција, затим Чаба Ридег из Бачког Градишта у области урбане уметности и цртању графита, генерални директор компаније „КЊС“ Павле Скленар у области привреде и реномирани бечејски виолиниста Ђула Тот у области културе.

Нису прошле иницијативе за Економско-трговинску школу, КУД Орион, ФК Јединство из Бачког Петровог Села, тренера у Кајак кану клубу Бечеј Владислава Живановића и председницу Управног одбора КУД Ђидо Снежану Секулић.

Када је реч о Дану општине Бечеј, локалне власти су се после 2000. године одрекле дотадашњег Осмог октобра, кад је Бечеј 1944. године ослобођен од фашистичког окупатора. Извесно време је Бечеј био једини који није обележавао Дан општине, а онда је 2009. године за Дан општине, као Дан равноправности, именован 1. август. Тог датума 1774.године Аустријски двор је, поред српског православног живља, исте повластице дао и становништву осталих народности и вероисповести Потиског диштрикта са седиштем у Старом Бечеју. У првој деценији постојања „Првоавгустовске награде“, која се уручује поводом Дана равноправности општине Бечеј, било је 67 лауреата, од којих 20 колективних и 47 појединачних. 

Виктор Шкрабањ први понео звање

Престижно звање почасног грађанина општине Бечеј додељује се, после паузе од низа година, у новом формату од 2010. године на сваких пет година. Реномирани ликовни педагог и стваралац Виктор Шкрабањ је први понео звање почасног грађанина, после пет година уручено је бившем привреднику и друштвеном раднику Михајлу Шевићу. Како се лане, због епидемиолошке ситуације, није организовало обележавање Дана општине, ове године ће, поред годишњих награда, бити додељено и звање почасног грађанина.

          В. Јанков

 

Пројекат „Бечеј правовремено“ реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Бечеј. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести