Горње подунавље као део петодржавног резервата биосфере

СОМБОР: Поносни на своје историјско наслеђе, Сомборци и житељи целог запада Бачке се могу дичити и природом, својом животном околином.
Р. Хаџић
Фото: Р. Хаџић

Да ово нису тек празне речи, половином месеца је стигла и званична потврда из Унеска, који је највеће заштићено речно подручје у Европи, којем припада и Специјални резерват природе „Горње Подунавље“ који се простире атаром Бачког Моноштора и Бездана, прогласио првим на свету петодржавним резерватом биосфере Мура-Драва-Дунав.

Овај резерват биосфере, који се протеже Аустријом, Словенијом, Хрватском, Мађарском и Србијом на готово милион хектара и 700 километара речног тока, проглашењем је службено постао највеће заштићено речно подручје у Европи и представља међународни пример синергије заштите природе, климатске отпорности и одрживог развоја. Због јединствених станишта и бројних ретких врста, резерват биосфере такође је познат и као Европски Амазон.

- Проглашење од стране УНЕСКО-а важан је показатељ међународне сарадње и заједничке зелене визије, значајан корак напред у очувању природног и културног блага региона и снажан пример уједињења земаља са заједничким циљем очувања природе. Ово је и важан допринос имплементацији Стратегије ЕУ-а за заштиту биодиверзитета, чији је циљ да се до 2030. године обнови 25.000 километара река и заштити 30 одсто копна ЕУ. То је само још једна потврда мандата свих пет земаља да заједнички крену са обновом и заштитом предела Муре, Драве и Дунава - рекла је Наташа Калауз, директорка ЊЊФ Адрије, светске организације за заштиту природе која је од самога почетка део ове иницијативе и са којом уско сарађују житељи Бачког Моноштора и Бездана којима је на срцу УСР „Горње Подунавље“.

Фото: Р. Хаџић

Иако идеја о петодржавном Унеско резервату биосфере Мура-Драва-Дунав датира с краја прошлог века, рад институција на његовом успостављању је службено започео 2011. године. Подручје резервата биосфере обилује ретким стаништима попут великих поплавних шума, пешчаних и шљунчаних спрудова, стрмих обала, рукаваца и мртваја. Управо су она дом највеће популације орла белорепана у Европи и гнездилиште многих угрожених врста птица попут брегуница, мале чигре и црне роде, станишта дабра и видре и риба попут кечиге. Не само да бројне врсте зависе од Муре, Драве и Дунава, већ и готово милион људи чије су животе обликовале реке. Нетакнуте поплавне низине чувају насеља од поплава, реке омогућавају питку воду, плодно земљиште, ублажавају последице климатске кризе, а исто су тако зоне рекреације и инспирације и могу бити покретач одрживог развоја.

Вредност заштите овог подручја препознала је и Европска унија која је кроз своје програме подршке суфинансирала пројекте у вредности већој од 20 милиона евра, а који доприносе заштити природе и развоју овог подручја.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести