Госпођинчанке одлучне у намери да сачувају народно умеће

Удружење „Да се не заборави“ из Госпођинаца ново је у овим крајевима, али већ броји девет чланица, а баве се чувањем лепоте старих заната. Баве се везом, штрикањем, сликањем, украшавањем медењака, декупаж техником украшавања.
2
Фото: Б. Рашић

Такође, шију хаљине од лана са старинским мотивима, ручно шију јоргане, а такође, то своје знање преносе и на млађе генерације, на организованим радионицама.

Председница удружења Бранка Михајловић истиче да свака чланица удружења ради оно што највише воли, тако да су активности подељене.

- Ја највише волим да везем и да сликам, најчешће везем црквене мотиве, често их израђујемо за државничке поклоне. Имамо жену која штрика, хекламо, имамо и колекцију хаљина од лана, са везеним мотивима карактеристичним за Србију. Једна колегиница ручно израђује јоргане, друга млада колегиница се бави осликавањем медењака и прављењем аранжмана од њих - прича Госпођинчанка и додаје да настоје да окупе још чланова.

Почеле су да учествују на разним манифестацијама, а како наглашавају, вољне су да сарађују са свим удружењима и организацијама које се баве сличним активностима, како би се заједно представљали на изложбама и догађајима и тако показали свима лепоту старинских заната и производа.

Млада чланица удружења Јелка Јечинац бави се украшавањем медењака и од њих прави уметност, што је деци веома интересантно.

Фото: Б. Рашић

- Некада је потребан и цео дан за један медењак, у зависности од тога шта желим да направим. Ако су украси захтевнији, дуже се праве и дуже се суше, па је самим тим и поступак компликованији. Осим старинских мотива, правим и модерне украсе, најчешће за децу, буде ту и персонализованих медењака, па и букета са цвећем од медењака. Кад се ближи неки празник, као сада Ускрс, онда су празнични, попут јаја, пилића, корпица, могу да направим све што може да се замисли - објашњава Јелка Јечинац.

Производи из Удружења „Да се не заборави“ налазе се и у Етно-продајној галерији „Наше наслеђе“ са седиштем у Новом Саду, у Дунавској улици. Ово удружење из Госпођинаца сарађује и са Удружењем жена Срема, Баната и Бачке.

Недавно су први пут конкурисали за новац од локалне самоуправе, која су добили и која планирају да утроше на организовање радионица за децу. Током летњег распуста биће одржана два курса по пет дана, за две групе деце, којима ће пренети знање и умеће о декупаж техници, о везу, штрикању, а заједно ће и осликавати медењаке.

Марија Рашић

Фото: Бојана Рашић

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести