Госпођинци добили место за културна дешавања

ГОСПОЂИНЦИ: Светосавски дом у Госпођинцима, који је током деценија служио за разне намене, обновљен је после много година, да би се вратио првобитној намени, да служи за светосавске прославе и културне догађаје.
 Svetosavski dom dar celom selu  Foto: B. Rašić
Фото: Светосавски дом дар целом селу  Фото: Б. Рашић

Црквена општина је у Светосавски дом уложила девет милиона динара и то није крај, а планирају да до половине октобра реконструишу и спољашњост објекта, док је локална самоуправа уложила око 1,5 милиона динара.

Здање је подигнуто је 1926. трошком Црквене општине Госпођинци и било је намењено за одржавање светосавских прослава и за друга културна и верска збивања у тој парохији. Зграда је касније променила намену. Постала је објекат за одржавање скупова тадашњег Друштва „Сокола“. За време рата, била је седиште окупатора, а после рата реализована је идеја да постане биоскоп, који је радио док није престало интересовање за гледање филмова на платну у селу.

После реституције, парохија је усмерила новац у обнову запуштених објеката Општина Жабаљ помогла је обнову Светосавског дома

Потом је зграда остала напуштена и препуштена стихији и времену, како кажу из парохије, и ћудима злонамерних појединаца, тако да није било никаквих улагања у објекат.

Госпођиначки протојереј Славко Пајовић каже да су, након што је Црквеној општини враћена одузета земља, у парохији одмах решили да сав новац утроше на ревитализацију свих објеката који су временом пропадали.

- Осим Светосавског дома, реновирали смо и Свети храм, капелу на гробљу, парохијски дом, као и две водице које се налазе ван села. Нагласио бих да ће овај дом у потпуно новом руху, уређен до најситнијих детаља, бити намењен искључиво за верске и културне сврхе, а просторије ће користити и локални ДОНКТ „Ђердан“ - вели Пајовић, додајући да је Светосавски дом дар читавом селу.

Председник општине Чедомир Божић нагласио је да негују одличну сарадњу са црквеним општинама и да ће наставити да им помажу.

Фото: Светосавски дом дар целом селу Фото: Б. Рашић

- Отприлике пре нешто више од годину дана обишли смо Светосавски дом у Госпођинцима и договорили смо реконструкцију и адаптацију поменутог објекта, а сада када је констатован и завршетак радова, доказали смо да имамо одличну сарадњу са  Црквеном општином Госпођинци - казао је Божић.

Стратегија културног развоја општине Жабаљ за 2020. годину обухвата и реконструкцију свих објеката који су намењени за културу. Након реконструкције Дома културе у Чуругу, радова на госпођиначком Светосавском дому, у току је реконструкција биоскопске сале у Жабљу, чије је отварање предвиђено за Митровдан, када ће на том месту бити одржана прослава Дана општине.

М. Рашић

Пројекат „Остваривање јавног интереса на територији општине Жабаљ” реализује ДВП Продукција, а суфинансира Општина Жабаљ. Ставови изнети у оквиру пројекта не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести