Грађани одлазе, а потражња за новим становима све већа

СОМБОР: Сомбор је град у коме је зарада нижа од просека Војводине, град из кога људи одлазе у потрази за послом и град у коме нема нових инвестиција.
sombor
Фото: Dnevnik.rs

Међутим, потражња за новим становима је све већа и инвеститори кажу да им посао иде боље него пре неколико година.

Зграде спремне за усељење, зграде у изградњи, припремљени плацеви за градњу, или куће која се руше како би се расчистио терен за нове зграде - то је слика Сомбора последњих година. Ако је судити по томе у Сомбору има оних који имају новца за куповиону некретнина. Процене инвеститора су да се годишње у Сомбору прода око 200 нових станова.

"Већа је потражња за новим становима. Људи са села долазе и купују нове станове. У односу на две, три године раније, потражња је дупло већа", каже Драган Лукић, инвеститор.

Станове купују они којима је то први кров над главом, али и они који се из старих селе у нове, јер су трошкови, пре свега грејања, мањи.

"У овом моменту стамбени кредити су веома повољни и млади људи који планирају овде да остану, чак можда и да оду, а желе једном да се врате, искористиће овај моменат, узети стамбени кредит и себи обезбедити стан у Сомбору. Млади хоће да иду у нове станове. Просто због начина живота, брзине живота. Они немају времена да чекају на уређење стана. Много је једноставније мало више платити квадрат новог стана, али добити стан спреман за усељење", каже Маја Селак, агент за некретнине.

"Купују станове у новоградњи и они који продају своје старе станове и куће. Није велика разлика између половног и новог стана. Око 100, 150 евра по квадрату и људи одлучују да се уселе у нове станове", каже Лукић.

Највише станова прода се на кредит, а процене су да ће потражње за новим становима бити и наредних година.

"Сигурно наредне две године, а после ћемо видети", каже Маја Селак.

"Људи који раде у државним фирмама најлакше долазе до кредита", каже Драган Лукић.

Квадратни метар новог стана је са ПДВ-ом 680 евра, а многи купци користе погодност повраћаја ПДВ-а. На тај повраћај, који износи 10 одсто, право имају купци прве некретнине.

(РТВ)

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести