Градска депонија у Руми биће затворена

РУМА: Општина Рума би врло брзо могла да се прикључи Сремској Митровици и Шапцу и да своје смеће одлаже на Регионалној депонији Срем–Мачва.
д
Фото: Dnevnik.rs

Први састанци и разговори су одржани, администативне процедуре су покренуте, па је тако митровачка Скупштина усвојила одлуку да општина може да се прикључи Регионалној депонији лоцираној надомак Јарка.

Председник општине Рума Слађан Манчић је рекао да су остале да се дефинишу још неке појединости, после чега ће уследити и потписивање уговора, те да је локална самоуправа одлучна да и тај велики проблем реши.

- Молим грађане за стрпљење, јер то није мали проблем, већ вишедеценијски, али и нешто што ће бити актуелно још неко време. Оно што је сигурно је да ћемо убрзо престати да одлажемо смеће на градској депонији, која је можда требала бити затворена пре деценију- оценио је Манчић.

Он је истакао да депонију морају засути, обезбедити, урадити све оно што прописи налажу.

- Ми смо за то спремни. Издвојићемо и средства из општинског буyета, али ћемо конкурисати за новац и код надлежног министарства. За почетак престајемо да одвозимо смеће на градску депонију, а потом крећемо и у затварање исте- рекао је први човек румске локалне самоуправе.

Одвожење смећа у Јарак је значајно са више аспеката, али је

потребно уложити и додатна средства у ЈП „Комуналац„ како би се испоштовали сви стандарди сепарације и правилног одлагања смећа.

- Логично је да се ми укључимо у регионалну депонију Срем -Мачва у Јарку, наши камиони туда и пролазе када одвозе смеће из великих села румске општине. То сигурно одговара и самом „Комуналцу„, скраћује се пут. Но, када будемо прешли на регионалну депонију не може се само причати о финансијској добити. Имаћемо и додатне трошкове, највише у самом „Комуналцу„, где је потребно изградити платое за разврставање смећа, обезбедити додатна превозна средства и контејнере за одвожење смећа ван територије наше општине- напомиње Манчић.

М. Сћ

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести