Група Зрењанинаца жели да обнови најлепше улазе у зграде

ЗРЕЊАНИН: Колико пута сте прошли поред старих, некада лепих, а данас потпуно запуштених врата.
д
Фото: Приватна архива

Уска, широка, висока, ниска, обична и ајнфорт... На јавним и приватним зградама, мање или више одржавана, врата говоре о богатој историји града.

Поред таквих зрењанинских врата пролазила је и Отилиа Бухекер Илић, али и неколико десетина Зрењанинаца, окупљених у Фејсбук групи „Врата с душом“.

- Почело је на једној другој Фејсбук групи, у којој су се окупили они који воле да разговарају о историји Зрењанина. У њој је било и оних који су качили фотографије старих врата, која су некада красила улазе у исто тако лепе зграде, а онда их је начело време. У једном моменту сам помислила, можемо ли нешто да урадимо да та врата заблистају поново - прича Отилиа.

О рестаурацији врата није знала ништа. Зато је прво позвала своју пријатељицу Горјану Поњевић Балани, чувену зрењанинску столарку.

- Морала сам да сазнам има ли смисла уопште размишљати о рестаурацији. Горјана ми је рекла да се сва та врата могу успешно рестаурирати, али да је то скуп посао. За једна врата је, у просеку, потребно издвојити око 1.000 евра. Пало ми је на памет да се они који желе да учествују у овој акцији окупе у посебној групи на Фејсбуку. Назвали смо је „Врата с душом“. И одзив је био фантастичан, сада нас има близу сто. У тој групи су Зрењанинци различитих година и професија, а заједничко им је да воле наш град - наводи Отилиа Бухекер Илић.

Идеја је да свако од оних који су укључени у групу да допринос у складу са својим могућностима.

-Није у питању новац, мада може и то да буде прилог. Идеја је да у Горјаниној радионици свако од нас уложи део времена у посао око рестаурације. Неко ће шмирглати, неко ће тесати, фарбати, или радити нешто четврто - објашњава Отилиа.

За прва врата којима ће бити враћен првобитни изглед одабрана су једна у улици Краља Александра Првог Карађорђевића, у центру града.

- Мислили смо да је добро почети од онога што би сви могли да виде. Окупили смо власнике, а има их више, договорили се и кренули у реализацију. Мало нас је корона омела, али не одустајемо. Постоји процедура која се мора испоштовати, јер је највећи део кућа на којима су врата под неким видом заштите – прецизира наша саговорница.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести