Хладовина приобаља Тисе спасла „Дан села“

БАЧКО ПЕТРОВО СЕЛО: Доскочили су Петровоселци тропској температури и девету по реду манифестацију „Дан села“ одржали у хладовини вишедеценијских топола приобаља Тисе.
10 be kraj tise
Фото: Локација крај Тисе у хладовине топола свима одговара, фото: В. Јанков

Како је ту и сеоска плажа „Кишмол“, то су освежење, поготово млађи, нашли и у реци. Иако је температура била близу четрдесетог подеока Целзијусове скале, учесници манифестације су целодневно дружење провели у пријатном амбијенту.

- После пет одржаних манифестација у центру села с кулинарским такмичењем припремања пилећег паприкаша, преселили смо се на садашњу локацију и кулинари се сада надмећу у кувању овчијег паприкаша. Већ прва манифестација је показала да је то „пун погодак“ у врелим августовским данима. Да није било лањске паузе због Ковида – 19, сада бисмо обележили први јубилеј, а искуство овогодишње манифестације помоћи ће нам да наредне године јубиларно издање „Дан дела“ буде још масовније и атрактивније - сигурна је у своје речи секретар Месне заједнице Бачко Петрово Село Магдолна Пеце.

Захваљујући логистичкој подршци Општине Бечеј, што је својим присуством потврдио и председник општине Драган Тошић, Месна заједница организовала је богат и садржајан програм, како би свако од учесника био задовољан. Било је ту од јутарњих сати дечијих креативних радионица, поподне су пажњу присутних привлачиле спортско-рекреативне активности, затим наступи месних културно-уметничких друштава и удружења, а увече је музички део задржао Петровоселце и њихове госте из околних насеља крај Тисе.

Фото: Вредело је чекати у реду за бирка Паприкаш, фото: В. Јанков

У центру пажње је било кулинарско такмичење у припремању надалеко чувеног бирка паприкаша.

- Ко се и мало разуме у кулинарство, зна да се овчије месо дуже кува, па смо сви поранили са потпаљивањем ватре испод котлића, како би ручак зготовили до нешто иза поднева. На једној страни су били такмичари, а на другој „квартет“ који је припремао ручак за посетиоце. Бела Калапош, Душан Хаднађев и Ференц Шиво су кували овчији паприкаш, а ја сам био задужен за пасуљ - вели нам Јожеф Вереш.

Из четири велика котла бирка паприкаша и једног котла пасуља, око 250 порција је продато грађанима који су посетили манифестацију, а нису имали никога међу тамичарима да дегустирају њихов специјалитет. У Бачком Петровом Селу има доста овчара, па није било тешко набавити материјал за 33 екипе које су учествовале у кулинарском такмичењу.

-  Победнички бирка паприкаш скувала је петровоселска екипа „Чила Пустаи“ са главним куваром Лајошем Пустаијем. Поред победниког пехара, добили су ваучер СТР „Тиса“ у Бачком Петровом Селу у вредности 5.000 динара и јастук „Пахуљица“. Друго место припало је екипи СВМ из Бачког Градишта, чији је кулинарски тим предводио Тибор Достан. Њима је, поред пехара, припао ваучер исте фирме у вредности 3.000 динара и јастук „Пахуљица“. Најзад трећи освајач пехара, ваучера од 1.000 динара и слике Ане Марије Станојев, чланице овдашњег Удружења сликара „Са Винчи“, била је екипа у којој је главни мајстор био Имре Ерега -  саопштио нам је председник Савета МЗ Бачко Петрово Село Имре Немет.

Како то обично бива у селу, о свему ће се још пар дана препричавати, а онда следе анализе и припрема за наредни јубиларни „Дан села“.        

В. Јанков

Пројекат „Бечеј правовремено“ реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Бечеј. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства

EUR/RSD 117.3637
Најновије вести