Инђија три године на првом месту у Србији по броју продатих викендица

ИНЂИЈА: Већ три године са близу 300 продатих викендица, Инђија је на првом месту по броју продатих кућа за одмор у Србији, показују подаци Републичког геодетског завода.
indjija
Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)

У првој половини ове године у сремској општини продато је 87 викендица, а годину дана раније тај број је био 106, док је у години короне овде прометовано 98.

Распон цена био је од 2.000 до 200.000 евра колико је плаћена  викендица у општини Инђија током 2020. године. У првој половини ове године најскупља викедница продата је за 68.000 евра. Када се посматра територија читаве Србије цене прометованих викендица у првом полугодишту 2022. године кретале су се од 1.000 евра до 410.000 евра колико је коштала викендица у Сремској Каменици.

Подаци Републичког геодетског завода показују да је Инђија на четвртом месту по броју продатих парцела грађевинског земљишта и то иза Новог Сада, Палилуле и Сопота. У Инђији су у првом полугодишту ове године продате 232 парцеле. Распон цена је од 30 до 4.000 евра за ар.

У првих петнаест места у Србији је и по броју продатих кућа, а ове године су у сремској општини прометоване 174 некретнине. Најјефитнија међу њима је коштала 6.800, а најскупља 130.000 евра. Од 2020. је забележен раст броја продатих кућа у овом месту, па је у време короне забележено 90 продаја, а годину дана касније 163.

Председник општине Инђија Владимир Гак је у ранијим изјавама рекао да се у овом месту добро живи.

- Породице могу да пронађу запослење, могу да кажем да је наша Инђија идеално место за живот – рекао је Гак, али је указао и на појаву да у неким викенд-насељима попут Крчевина ничу и породичне куће, што локалној самоуправи поставља сасвим другачије захтеве, када је у питању комунално опремање.

Према подацима Републичког геодетског завода у години пандемије продато је највише викендица, а Војводина држи „славно” прво место по броју продатих, али од ове године и по цени. По извештају Републичког геодетског завода највише продатих викендица су са плацем, што је, како нам је потврђено у агенцијама за продају некретнина, и најтраженија „роба” када је реч о овој врсти непокретности.

Како су нам појаснили у агенцијама за некретнине, клијенти највише траже викендице у близни града, којих је заправо све мање.

- Најјефтиније и оне близу града које имају приступачне путеве су најтраженије викендице. Није их пуно остало јер је доста продато током короне, када су људи тражили начин да се склоне из зграда. Примећујемо да викендице не буду дуго оглашене јер због потражње буду релативно брзо и продате. У околини Новог Сада је слаба понуда, али их има према Банстолу, Черевићу, Сусеку, а на Поповици скоро да их и нема. Истовремено, тешко је наћи викендицу испод 50.000 евра – каже Данча Слалов из новосадске агенције „Статус некретнине”.

Инђија је по речима Јосипа Модића председника Синдиката грађевинских радника Војводине на првом месту по подаји викендица како због близнине Фрушке горе, тако и због близине Дунава, али и нове могућности да се железницом брзо дође до Новог Сада и Београда.

- Викендице купују Новосађани али и Београђани. Није реткост да се од викендице формирају куће за живот, јер људи који их купују желе миран и комотнији живот у односу на онај у становима – каже Модић уз напомену да је и брза пруга утицала на то да Београд и Нови Сад буду све ближе овој сремској општини.

С. Аничић Илић

Пројекат „Свакодневица у Инђији” реализује „ДВП Дигитал” ДОО, а суфинасира Општина Инђија. Ставови у подржаном пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести