Грундфос отворио нову фабрику у Инђији; Вучић: Обећане плате веће за 15%

ИНЂИЈА: ИНЂИЈА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је током обиласка нове фабрике за производњу пумпи данског Грундфоса да та компанија сада има два производна погона у Инђији на укупно око 43.000 метара квадратних, као и да су власници најавили да ће у новембру повећати плате радницима 15 одсто.
v
Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Вучић је рекао да се први погон у Инђији простире на око 26.000 квадрата и нови на 17.000 квадрата.

Само две или три фабрике имају производне погоне на толикој површини, додао је Вучић.

Председник је са менаџментом обишао производне хале и разговарао са радницима, питао их да ли је тежак посао, какав је процес производње, одакле су и слично.

Вучић је изразио задовољство оним што је видео и приметио да је производња доста аутоматизована.

Представници компаније су му рекли да круг фабрике има и спортске терене и теретану за рекреацију радника.

Председник је рекао да би Србија могла да привуче још инвеститора из Данске.

Како је рекао, Србија је имала спољнотрговинску размену са Данском на нивоу од 180 до 270 милиона евра годишње и додао да се очекује да ове године размена буде између 320 и 340 милиона евра.

Дакле, рекордна и верујемо да ће свака следећа година у размени са Данском бити рекордна. То је веома важно за нашу земљу. Важно је да имамо великог извозника, пошто нам је покривеност увоза извозом била свега око 36,4 одсто. Зато је важно да имамо тако великог извозника као што је Грундфос, који је међу топ 10 извозника, објаснио је председник.

Он је рекао да се нова фабрика Грундфоса у Инђији простире на 17.600 квадрата и да ће допринети даљем напретку нашег извоза и српске привреде.

Важно је да показемо да можемо то и у будућности, иако су овакве прилике у свету, додао је председник Србије.

Напоменуо је да Грундфос користи и геотермалну и соларну енергију и да наша земља има од кога такве ствари да научи.

Вучић је рекао да цени данску прецизност, марљивост и посвећеност.

Ми са Данцима разговарамо и о другим важним питањима и са једном њиховом компанијом разговарамо о некој врсти јавно-приватног партнерства за решавање здравствених проблема грађана Србије у будућности и верујем да ћемо у томе имати успех, нагласио је Вучић.

Додао је да је поносан када види колико су наши људи добри и вредни радници, али и када види њихове осмехе, јер су задовољни што раде у компанији која им пружа сигурност и будућност за њихове породице.

Рекли су ми да ће од новембра 15 одсто да повећају плате, то је важна вест за вас, рекао је Вучић и добио аплауз.

Захвалио је амбасадору Данске што унапређује односе две земље и изразио наду да ће бити још данских инвеститора.

Вучић је рекао једној радници да су му власници фабрике рекли да ће у новембру повећати плате 15 одсто.

Па да узмем муштулук, рекао је Вучић у шали.

Свечаном отварању присуствују и председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић, министарка привреде Анђелка Атанасковић и амбасадорка Данске у Србији Сузан Шајн.

Грундфос ће у новој фабрици производити циркулационе пумпе, пумпе за отпадне воде у домаћинствима, појачиваче притиска и интегрисана хидраулична кола за котлове, а целокупна произвоодња биће намењена извозу.

Камен темељац за нови погон положен је почетком јула 2021. године.

Грундфос је у првој фабрици у Индији имао око 900 радника, а нови погон биће трећа по величини фабрика те компаније у свету.

Нова ће имати такозвани златни еколошки цертификат, односно пројектована је тако да буде потпуно енергетски независна и да рециклира целокупну количину отпадних вода.

Главни производи Грундфоса су пумпе за грејање, климатизацију, за водоснабдевање, пумпе за отпадне воде и дозирне пумпе.

Ова данска компанија која послује у целом свету 2013. године је отворила свој први погон у Инђији који се простире на 26.000 квадратних метара и у чију изградњу је уложила 50 милиона евра.

Грундфос у Инђији производи више од четири милиона пумпи, што чцини више од 20 процената укупне производње на нивоу читаве Грундфос групе.

Група има више од 100 компанија са 19. 500 запослених у преко 60 земаља света.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести