Ириг рачуна на туризам, винаре и угоститеље

ИРИГ: Председник Општине Ириг Стеван Казимировић каже за „Дневник“ да доста радника у Иригу планира да ради у фабрици која се отвара у Руми, која је на само 12 километара удаљена од овог места, али да све више младих добија посао и у својој општини.
Irig skola srednja foto Jelena Ivanovic -11
Фото: Тражени смерови школе „Борислав Михајловић Михиз”, фото: Дневник (Јелена Ивановић)

„Отворена је и фабрика у Инђији и до сада је 150 жена из Ирига нашло тамо запослење“, каже председник ове сремске општине и додаје да у Руми ради око 200 Ирижана.

Према његовим речима, развитак туризма и отварање нових смештајних капацитета који су неопходни овој општини, створиће и нове прилике за зараду. Практично, већ сада, свака друга кућа издаје смештајне капацитете.

„Доста новца из буџета се издваја за оспособљавање и едукацију младих, што подразумева и превоз деце“, каже Казимировић и додаје да њихова средња стручна школа „Борислав Михајловић Михиз“ има смерове који су потребни становништву, тачније развоју туризма.

Фото: Стеван Казимировић, фото: Дневник (Јелена Ивановић)

Он појашњава да школа има смер виноградар-винар, и тај смер у целој Србији има још само Бачка Топола. Разред похађа од 12 до 15 ђака, зависно од генерације.

„По том смеру ви видите да смо се ми определили за развој виноградарства, поготово развој малих винарија којих је у нашој општини све више“, каже Казимировић и напомиње да ће виногради сада красити обронке Фрушке горе као некада, јер је све више пољопривредника видело прилику у овом послу.

Још један популаран смер у овој школи је кулинарски техничар у трајању од четири године.

„Тај смер има само Нови Сад осим нас у целој Војводини и броји више од 30 ђака, а да имамо сагласност могла би се уписати два одељења“, каже Казимировић и додаје је овај смер неопходан за развитак туризма, јер има све више угоститељских објеката.

Он додаје да је прва генерација завршила школу пре две године у јуну, да би већ у августу сви имали запослење. То је била најбоља препорука наредним генерацијама да упишу школу, након чијег завршетка ће им одмах бити омогућен посао.

Сва деца која похађају праксу, од Врдничке куле до Лугарнице, код Ковачевића и других познатих хотелијера и угоститеља, већ током ње, са власницима ресторана уговарају посао који добијају по завршетку школовања.

Казимировић додаје да му је директором школе потврдио да деца након три месеца добијају веће плате од својих професора, што им је додатна мотивација за упис смера кулинарског техничара, најтраженијег занимања тренутно.

„Ми смо имали још један смер туристички техничар што само говори да је цела школа усмерена на развој туризма, што и јесте наш највећи адут, а не изградња фабрика, правац развоја општине којем се нагињало у претходном периоду“, каже Казимировић и напомиње да је Ириг сада на правом путу да искористи све потенцијале које има.

Смер туристички техничар изнедрио је четири генерације и договор је да се сада две године направи пауза, како би се створили опет услови да деца након завршене школе имају могућност запослења.

„Занимљиво је да велики број ученика са стране долази у нашу школу, а Општина Ириг плаћа превоз за прву годину. Дакле, шаљемо аутобус за Нови Сад и враћамо их после наставе назад“, напомиње Казимировић, што говори о томе колико је њихова школа тражена.

И даље, као и усвим малим срединама и у Иригу млади одлазе, али највише за Нови Сад који је само 20 минута удаљен колима.

„Ипак, развојем туризма видимо тренд враћања младих на село. Врдник има 3.500 становника који се све више враћају, адаптирају куће, издају смештај и живе у свом“, каже Казимировић и додаје да је почела експанзија туризма, али да ни то не може да се деси током ноћи и мора се улагати константно, почев од инфраструктуре, па и осталих сегмената, али онда ће се сигурно кроз неколико година видети резултати.

М. Стакић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Ириг. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести