Ирижани брали и празновали на берби грожђа

ИРИГ: Уз песму и тамбураше јуче је на потесу Будаковац у атару Ирига одржана берба грожђа у којој су учествовали несвакидашњи берачи сабрани из разних крајева државе и иностранства од којих је немали број јуче по први пут имао прилике да искуси бербу грожђа које ће се ускоро наћи у винским флашама.
berba grozdja
Фото: Dnevnik.rs

Винарија „Мачков подрум“ организовала је манифестацију „Доживи бербу на Фрушкој гори“, а за учешће у овој акцији било је потребна првенствено добра воља и жеља да се постане део процеса прављења вина са којим ће се наздрављати већ крајем ове године. У програму рада берача налазило се грођже португизер сватовац, младо вино које се може сипати у чаши трећег четвртка у новембру, када се широм винског света обележава Дан младог вина.

Фото: Dnevnik.rs

Већ приликом окупљања на зборном месту у винарији „Мачков подрум“ у Иригу било је јасно да ће радна посета винограду бити несвакидашња јер су у екипи радника били људи различитих узраста и образовања, интелектуалци и директори појединих установа и фирми. Међутим, сви радници укрцали су се у тракторске приколице и запутили се у нешто више од получасовне вожње до одредишта, где је већ припремљен штимунг за рад уз мирис роштиља за сремачки доручак, али и неизбежна чашица лозове ракије за добродошлицу.

Газда винограда, власник винарије Сава Јојић поздравио је бераче, којих је јуче било око 120 поделио пар упутстава о употреби маказа и ножа приликом скидања гроздова, а затим су радници преузели опрему за брађе грожђа и пластичне гајбе и кренули у посао.  Ритам су давали тамбураши свирајући, за почетак, винске песме, па како је време одмицало ширио се репертоар, али и килограми обраног португизера. А берачи са такмичарским духом били су додатно мотивисани наградама које су припремљене за оне који наберу највежу количину грожђа за 15 минута.

„ Лепо је знати да береш грожђе које ће завршити у вину и учествовати у свему томе. Ко зна, можда баш се заломи да од грожђа које сам набрао то вино заврши и у мојој чаши за који месец - каже нам један Београђанин, ветеран међу туристима-берачима који обилази винске регије по Србији, али му је ово први пут да посећује сремски виноград.“

Док су се неки задовољили пуњењем једне гајбе, неки су се удружили, узели више посуда за грожђе па је победничка екипа за 15 минута успела да набере чак 78 килограма, док је другопласирана екипа набрала 76,6 килограма.


Топло сунце више алкохола

Сава Јојић указује да то што је ово лето обиловало сунцем и било веома топло не значи и да ће вино овогдишње бербе бити квалитетније од прошлогодишњег.

„Оно што сигурно знамо је да нам је принос скоро 30 одсто мањи од прошле године. Вина ће можда имати мало више алкохола, а мало мање фенолних мириса. Јер због тако високих температура фотосинтеза је исфорсирала стварање шећера, али оно фенолно зрење, оно зрење које даје мирисе је нешто спорије. Оно се одвија преко корена. А земља не може тако брзо да се греје као ваздух. Тако да не мослимо да ће због топлог лета вина бити нешто боља, али ће можда имати мало више алкохола“, наводи власник винарије „Мачков подрум“.


Победници су добили винску награду, а све раднике чекао је паприкаш, уз тамбураше и вино.

Сава Јојић наводи да је винарија „Мачков подрум“ почела овакве бербе да организује од 2010. године када су за пријатеље винарије оставили део винограда под пино ноаром за позну бербу, а у годинама које су уследиле осмишљаван је програм бербе, па се тако на овој последњој сабрало више од стотину људи.

„Од 2010. године није се променио организатор бербе ни хармоникаш који, ево свира и ову годину - уз осмех прича Јојић. - Попуњавамо програм да људима буде испуњено време, јер смо из искуства видели да није решење довољно довести људе да само једу и пију. Треба им дати и неке садржаје па сада упражњавамо такмичење у брању, а желимо да додамо још садржаја. Мислили смо да организујемо и рецитовање песама, али ћемо то идуће године.“

Фото: Dnevnik.rs

Он наводи да су на потесу Будаковца пре Другог светског рата масовно сађени виногради и да је тада на овом подручју било под винским воћем око 1.200 хектара, а сада је то много скромније и имамо око 250 хектара под грожђем. Ипак, радује га велики одзив људи који су дошли да уживају у природи и осете атмосферу бербе фрушкогорских винограда. Међу њима је био представник шведске туристичке агенције који жели да доводи госте у Ириг и уговорене су и прве посете гостију из Шведске који ће доћи у бербу. Такође, пословни партнер из Швајцарске дошао је да види виноград и укључио се у бербу.

„ Задовољство је када имамо тако једну велику лепезу различитих људи. Али једно за све њих је заједничко - љубав према природи, љубав према винограду и љубав према вину. Али првенствено љубав према природи. Јер људи желе за изађу у природу. Махом су овде људи из великих градова који живе у „голубарницима“, односно становима у зградама, а ово је сјајан простор, хладовина и пријатно време без кише. Постоји велика могућност да се људи размахну. Ништа овде није чврсти протокол, ко хоће да бере нек бере, ко неће не мора, ко хоће да пече кобасицу нек пече, а ко неће ми ћемо му испећи. Желимо да се људи буду лежерни и да уживају“, закључио је Сава Јојић.

А. Савановић

Фото: Филип Бакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести