Искључена струја самохраној мајци с осморо деце

ТИТЕЛ: Самохрана мајка десеторо деце Снежана Рофа (42) живи у Тителу у оронулој кући без струје. Осим двоје пунолетних који не живе овде, већ помажу мајци тако што чувају овце у Банату,

сва деца, од којих најмлађе има тек три месеца, живе са мајком. Најугроженија породица у Тителу прима социјалну помоћ од непуних 20.000 динара, што је недовољно да се прехрани ова велика породица. Услови за живот и само место становања немогући су за иоле нормалан и здрав живот. У сиромаштву свака је несрећа већа, а ову породицу погодила је трагедија 8. октобра прошле године, када је Снежанин муж себи одузео живот, остављајући трудну Снежану, која се породила у децембру.

- Имам бебу од три месеца, примам социјалну помоћ, али немам право на дечији додатак. Искључена нам је струја због дуга од 400.000 динара, који никако не можемо платити. Двоје најстарије деце ми помаже тако што чувају овце - каже Снежана Рофа и додаје да породица нема купатило, па воду греје у шерпама на шпорету на дрва.

Пошто је двоје деце отишло да живи ван куће, њих деветоро спава у једној просторији, у којој се греју на дрва, иако кућа има три просторије и 60 квадрата. Тако и оно што имају не могу да користе.

- Пошто нема струје, ни фрижидер не могу да користим, па кувам дан за даном да се храна не поквари. Веш носим и перем код маме, иако имамо веш машину, али шта нам вреди без струје - каже Рофа и додаје да користе ону просторију која је највише осветљена дневним светлом, а с мраком, лежу на спавање.

Центар за социјални рад који је заједнички за Општине Жабаљ и Тител исплаћује једнократне помоћи у износу од 2.000 динара и интервентне помоћи у износима од 5.000 до 20.000 динара. У локалној самоуправи Титела кажу да је породица Рофа најтежи социјални случај због броја деце, али и да прима највећу социјалну помоћ.

- Породица Рофа месечно добија 19.692 динара, што је највећа социјална помоћ у Општини - каже правник из Центра за социјални рад општине Тител Славица Дума и додаје да према Закону до шест чланова породице се признаје за добијање социјалне помоћи докле год у породици има малолетне деце. Према Закону, држава додељује дечији додатак до четвртог детета, те из тог разлога Рофа не испуњава услове за добијање дечијег додатка.

Самохрана мајка има децу узраста од три месеца до 23 године и живи у братовој кући. Дуг од 400.000 динара који породица дугује Електродистрибуцији односи се на потрошену електричну енергију, камате и недозвољена прикључења, а породица се греје на дрва, која им је Општина обезбедила.

Председник општине Тител мр Драган Божић каже да је Општина више пута интервенисала једнократним помоћима, а након писања медија прошле године, помоћ је учесталија.

- Стижу пакети са гардеробом, храном за бебу и друге врсте помоћи. Идеја је да се прикупе средства за трајно решење и збрињавање, као и решавање стамбеног проблема - каже Божић и додаје да је у случају ове породице Центар за социјални рад урадио све што је било у њиховој моћи и надлежности.

Општина ће помоћи у решавању имовинско-правних односа, сачинити све потребне уговоре око преноса власништва на име Снежане Рофе, платити неопходне таксе, али и омогућити да се добију све грађевинске дозволе.

- Покушавали смо да са судским извршитељем издејствујемо негативан записник, односно да им се отпише цео дуг, али неуспешно, јер Електродистрибуција не дозвољава, пошто Снежана Рофа није власник куће, односно бројила, већ њен брат - каже председник општине Тител.

Свако ко жели да помогне породици Рофа може пронаћи жиро рачун за уплату на страници:
www.facebook.com/srcemzapomocporodicirofatitel

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.5291
Најновије вести