Истраживање тла уз сагласност власника парцеле

БЕЧЕЈ: По пројекту „3Д Ада”, представљеном у Бечеју, Компанија НИС од понедељка почиње сеизмичка испитивања на простору од 700 квадратних километара у десет банатских и бачких општина - Ада, Бачка Топола, Бечеј, Кикинда, Мали Иђош, Нови Бечеј, Сента, Србобран, Суботица и Чока.
д
Фото: Dnevnik.rs

Реализација захтевног посла планирана је до 31. децембра 2020. године, а на територији бечејске општине, највише у атару к.о. Бачко Петрово Село, али и Бечеја и Милешева, радови би требали да се заврше до 8. августа идуће године.

- Обавеза нам је да упознамо јавност у срединама где се истраживања спроводе о основним детаљима пројекта. У склопу плана истраживања гаса и нафте, од 2012. године слична истраживања смо већ урадили на површини око 8.000 квадратних километара, углавном, по Војводини. Важно је рећи да се врло одговорно понашамо према власницима поседа на којима се истраживања раде. Тачније, ради се искључиво на парцелама чији су власници или корисници дали сагласност и потписали документ који омогућава пролазак кроз посед, уз напомену да се представници НИС-а труде да у току извођења радова не ремете свакодневни живот и рад грађана - сазнали смо од директорке сектора за геолошка истраживања поменуте компаније Горице Мандић.

Евентуална штета на усевима биће исплаћена у року од три до десет дана

У истраживању гаса и нафте користи се најсавременија бежична технологија, потпуно безбедна по здравље људи и животну околину, а у циљу прављења што мање штете усевима извођач радова је у обавези да опрему уноси на парцелу пешке, без коришћења возила. Евентуална штета на усевима биће исплаћена у року од три до десет дана, нагласила је Горица Мандић.

У циљу откривања нових резерви гаса и нафте, предстојећим 3Д сеизмичким истраживањима мери се брзина простирања сеизмичких таласа на основу којих ће бити дефинисана позиција потенцијалних лежишта гаса и нафте. Инвестирор пројекта је НИС – блок истраживање и производња, извођач радова је НИС – блок нафтни сервиси, а стручни надзор спроводи ХТЦ НИС-Нафтагас – сектор за геофизику. Ради потпуне комуникације са грађанима, у месним заједницама где се испитивања спроводе отворени су пунктови за све информације о радовима, а ту ће моћи да доставе и своје сугестије.

В. Јанков

 

EUR/RSD 117.5860
Најновије вести